A Stonehenge alakú titokzatos struktúra eredetének rejtélye

2016. december 29., csütörtök
2013-ban Peru délkeleti részén a Tampobata Nemzeti Parkban a Georgiai Technológiai intézet egyik hallgatója fedezte fel azokat a rejtélyes alakzatokat, melyeket sokáig nem tudott megmagyarázni a tudomány. A struktúrák mindig egy Stonehenge-re hasonlító alakzatból álltak, melyek egy kis gömb alakú képződményt vettek körbe.

A Stonehenge alakú parányi struktúrák rejtélye még 2013-ra nyúlik vissza. Ekkor bukkantak rá egy Peruban található nemzeti parkban egy ponyva alatt az első ilyen struktúrára.

Senki sem tudta, hogy mi lehet az, sem azt, hogy hogyan keletkezik. Még Troy Alexander, aki felfedezte is csak találgatni tudott.

Ami különös volt az egészben, hogy soha még csak hasonló alakzatot nem találtak a természetben.

Úgy nézett ki, mintha a Stonehenge egy lekicsinyített mását látnánk, középen egy gömbszerű valamivel.

Eleinte még abban sem volt biztos senki, hogy milyen anyagból áll. Voltak, akik természetes eredetre tippeltek, míg mások egy eddig ismeretlen kémiai folyamatra, mások geológiai aktivitást sejtettek mögötte.

Aztán mikor ezeket megvizsgálták, feltűnt, hogy ez a szerkezet nagyon hasonlít a pókok hálójára, és olyan, mintha egy pók készítette volna.

Később több hasonló, alig egy centiméteres átmérővel rendelkező ilyen struktúrát találtak, de azt, hogy mi hozta létra, nem tudták biztosra megmondani.

Ugyanis sem a formát nem látták még soha, sem pedig azt, ami készíti. Ugyan elkezdték sejteni, hogy talán egy állat, méghozzá egy pók fonhatja a hálót, ebben sem volt nagy egyetértés, mivel azelőtt soha nem találtak olyan pókfajt, mely ennyire bonyolult és bizarr alakú hálót szőne, ami minden logikát nélkülöz zsákmányszerzés szempontjából.

Még a kutatás egy pontján az a pletyka is szárnyra kapott, hogy talán egy idegen, az űrből érkező titokzatos rovarfaj művei lehetnek ezek a Stonehenge struktúrák.

A felfedezést tevő Troy Alexander később A Rice Egyetem másik hallgatójával találkozott a szóban forgó nemzeti parkban, ahol az első alakzatokat találták. Alapos kutatásba fogtak, és közel 50 új alakzatot azonosítottak rövid idő alatt.

Azonban ekkor sem bukkantak rá a pókhálóknak tartott valamik gazdáira.

Nem sokkal ezután azonban úgy tűnt, végre nyomon vannak. Feltűnt nekik, hogy az egyik ilyennél nagyon apró tojások vannak elhelyezve, melyekből pici, sárga pókok keltek ki.

A pókokat alapos vizsgálatoknak vetették alá, de nem sikerült már ismert fajként azonosítani. Sőt, nem hasonlított semmilyen eddig fölfedezett fajra sem.

Később azzal is próbálkoztak, hogy a megtalált picinypókok DNS-ét kinyerik, és teljesen egy az egyben átnézik, majd összehasonlítják más fajokkal, de nem volt egyezés. vagyis egy eddig ismeretlen fajjal volt dolguk.

Az alábbi videóban láthatjuk, ahogyan megszületik egy ilyen aprócska sárgás,narancssárgás pók. A videó hatalmas jelentőséggel bír, ez az első este, hogy ezt tudták rögzíteni a fajról, amiről alig tud valamit az emberiség.

A furcsa pókhálóra szintén nincsenek információink, megoldásaink, csak halovány sejtések a biológusok részéről.

Az egyik ilyen, hogy a pókháló azért ilyen bizarr alakú, mert így védik a hangyák, és más ragadozó rovarok elől az apró és védtelen póktojásokat.

rejtély rejtélyek állatvilág


Megtekintések száma: 86329

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet