A stressz tényleg képes megbetegíteni a szervezetet: perdöntő bizonyítékot találtak a kutatók!

2019. szeptember 3., kedd




Az érzelmeink kihatnak a fizikai valóságra és a testünkre is!

A szakemberek szerint a stressz ugyanúgy képes fizikai betegségekben manifesztálódni, mint egy vírus.

A stressz ugyanolyan fontos tényező lehet, mint a dohányzás és a magas vérnyomás, és az érintett betegeknek segíteni kell stressz oldásban.

Ezt erősítette meg egy új tanulmány, melyet orvosok és kutatók egy csoportja végzett, melybe genetikusokat is bevontak.

Az érzelmi stresszt az orvostudomány soha nem becsülte alá, ugyanakkor bár érezhetően hatása volt a szervezetre, és számtalan esetben kimutatható volt, hogy hozzájárult bizonyos betegségek kialakulásához, tudományosan csak az utóbbi években vált egyre inkább bizonyossá, hogy a stressz szó szerint meg is betegítheti az embert.

Épp úgy, mint egy vírus, mely a gazdatestet megfertőzve feléli annak tartalékait. Egy kicsit a stressz maga is így telepszik rá az emberre, nehéz tőle megszabadulni.

Az érzelmi stresszről régóta köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ám kevésbé volt ismert, hogy ez milyen úton megy végbe.

Most a Harvard Egyetem orvostudományi karának kutatócsoportja mutatta ki, hogy az érzelmek feldolgozásában elsődleges szerepet játszó agyrégió, az amigdala fokozott tevékenységet mutat, ami segít megmagyarázni a kapcsolatot a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Ez a terület, azaz az amigdala jelzi a csontvelő számára, hogy több fehérvérsejtet termeljen. Ez ugyanis jelentős hatással van az artériákra, ugyanis gyulladást okozhat a belsejükben.

Ez pedig szívinfarktust is okozhat, vagy stroke-ot. Stresszes állapotban az agy ezen területe jól jelezheti szív- és érrendszeri események bekövetkezését.

A kutatók két nagyon komoly tanulmányt átvizsgálva is ugyanerre az érdekes összefüggésre jutottak. Vagyis a stressz képes fizikailag is hozzájárulni betegségeink kialakulásához.

Az első tanulmány 293 beteg agytevékenységét vizsgálta, továbbá a csontvelőt, a lépet és érrendszerüket. Négy éven át követték a pácienseket, hogy kiderítsék, kifejlődött-e szív- és érrendszeri betegség.

Huszonkét betegnél talált végül ilyen betegségeket, és tünet együttest. Mindegyiknél érzékelhető, és mérhető volt az amigdala különösen erős aktivitása, vagyis szervileg is megmagyarázható, és bizonyítható volt náluk a stressz szervezetre gyakorolt káros hatása.

Természetesen az már nyilvánvalóvá vált ezután a kutatók előtt, hogy azoknál, akiknél az amidgala a legmagasabb aktivitást produkálta, azoknak volt a legnagyobb stressz szintjük a tesztek, és vizsgálatok során.

„Eredményeink páratlan betekintést nyújtanak abba, miként vezet el a stressz szív- és érrendszeri betegségekhez. Ennek alapján a stresszoldás olyan előnyökkel járhat, amelyek túlmutatnak a lelki egészség javításán.” – jelentette ki az egyik vezető tudós, aki részt vett a felfedezésben, és az összefüggés bizonyításában.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány ezotéria egészség spirituális lélek stressz


Megtekintések száma: 298232





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet