A szájvíz lehet a kulcsa a koronavírus elleni harcnak? Kiderült valami durva...

2021. május 6., csütörtök




A maszk, a védőtávolság és a kézmosás után a szájvíz lehet a negyedik ellenszer a koronavírus ellen egy új kutatás szerint.

Meglepően hatékonynak bizonyult laboratóriumi körülmények között a teljesen hétköznapi, vény nélkül boltban is kapható szájvíz a koronavírus ellen, írja a BBC. A Cardiff Egyetem tudósai szerint ha a klinikai tesztek után is ilyen biztatóak lesznek az eredmények, a szájvíz az emberek hétköznapi rutinjának fontos része lehet a jövőben.

Az egyetem kutatása szerint a legalább 0,07% cetilpiridinium-kloridot (CPC) tartalmazó szájvizek hatékonyan vehetik fel a harcot a koronavírussal szemben. Bár a tanulmányt még nem vizsgálták felül, de korábban egy másik kutatás is hasonló eredményre jutott.

A tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a kezdeti eredmények valóban biztatóak, de nem a szájvizek fogják megoldani a vírus terjedését az emberek között.

"Noha a szájvizek valóban hatékonyan irtják ki a vírust laboratóriumi körülmények között, a klinikai vizsgálat fogja bizonyítani, mennyire működnek valójában a betegeknél"

A már folyamatban lévő vizsgálat során arra keresik a választ, hogy az egyszeri szájvizes öblítés hatása mennyi ideig tart. A tudósok szerint kulcsfontosságú lehet, ha tudják reprodukálni a betegeknél azokat az eredményeket, amiket laboratóriumi körülmények között elértek, vagyis hogy fél perces öblögetéssel sikerült elpusztítani a vírusokat röviddel az expozíció, vagyis a megfertőződés után.

A klinikai tesztek eredményére a jövő év elejéig várni kell.

Ha az eredmények kedvezően alakulnak, szakemberek szerint meg kell fontolni, hogy a már ismert gyakori kézmosás, a védőtávolság és a maszkviselés mellett a szájvizes öblögetést is felvegyék a koronavírus-fertőzés elleni napi rutinok közé az emberek.


Megtekintések száma: 47487





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet