A szakértők sem értik, mi történik ezeknél a csillagoknál: idegen aktivitás zajlik körülöttük?

2023. július 25., kedd




A nagyjából 1500 fényévre található KIC 8462852, azaz Tabby csillaga alighanem az utóbbi évek egyik legérdekesebb űrkutatási talánya. 2015-ben felfedezték, hogy az objektum egy periódushoz nem igazodva időnként látványosan elhalványul, a kutatók pedig ezidáig nem tudtak biztos magyarázatot találni a jelenségre. 

Több elmélet is született, ezek közül a legizgalmasabb az, mely szerint az objektumot egy idegen civilizáció energiatermelő óriásszerkezete takarja. 

Az extrém hipotézist több tanulmányban is igyekeztek már cáfolni.

Egy új kutatás szerint ugyanakkor Tabby csillaga egyáltalán nem olyan különleges, mint elsőre tűnik 

– számol be az RT. Edward Schmidt, a Nebraska-Lincolni Egyetem munkatársa 14 millió csillag 1999 és 2000 között begyűjtött adatát vizsgálva keresett a furcsa égitesthez hasonló objektumokat.

Elemzése során arra jutott, hogy még legalább 21 olyan csillag létezik, amelynél visszatérő, látványos elhalványulások figyelhetőek meg.

A csillagok közül 15 a KIC 8462852-höz hasonlóan lassú fényingadozásokat mutat, hatnál viszont az átalakulások igen gyorsak.

Schmidt szerint ennél jóval több hasonló égitest lehet. 

Ezek alaposabb tanulmányozásával talán közelebb kerülhetnek a szakértők rejtély megoldásához, hogy mi is okozhatja a Tabby csillagánál tapasztalt jelenséget.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes idegenek csillagászat


Megtekintések száma: 67816





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet