A szépségipar hamis ideája: avagy miért állít a média hamis bálványokat a mai fiataloknak?

2016. december 28., szerda
Agyonretusált fotók, eltüntetett ráncok, kilógó lóláb, lógó has. A valóságban a címlapokon szereplő szupermodellek csak fele, vagy negyed annyira néznek ki jól, mint az agyon Photoshoppolt képeken. 

De vajon miért, és hogyan károsítja ez a fiatalok, főleg a fiatal lányok önképét? A média elveszi a lelkünket a tökéletes ember ideájával?

A tökéletes ember ideája már régóta, szinte az ősi időktől kezdve borzolja az ember fantáziáját. Mindenki tökéletes akar ma lenni, holott a végső tökéletességet egyszerűen nem lehet elérni.

Nem mellesleg, ha valaki tökéletes, az maga a tökéletlenség, ugyanis a túlzott, mértanilag pontosan kimért, és megsütött sütiből mindig hiányzik a lélek.

Régen minden jobb volt?

Sokmindent lehet mondani a régi időkre, de azt bizonyosan nem, hogy minden jobb volt. Azonban a média hatalmas, és az emberek magukról alkotott önképét tekintve valóban jobban álltunk a dolgokkal.Régen sokkal jobban előtérben volt a természetes szépség, és az emberek felvállalták olyannak önmagukat, amilyenek.

Ma már ilyet elvétve, ha találunk. A média teljesen más irányba terelte az emberek önértékelését. Nem vagyunk önreflexívek, így gyakorlatilag letagadjuk önmagunk.

A mesterségesen megalkotott tökéletesség illúziója

A média, és a médiapiac fejlődése hozta el azt a poklot, melyen most is benne élünk, sőt jobban izzik alattunk, mint eddig bármikor. Ebben a pokolban olyan hamis illúziót akarnak kelteni bennünk, amit soha nem érhetünk el.

Gyönyörű modellek köszönnek vissza a címlapokról, meztelen, kockás hasú férfiak vonaglanak a kanapén napjaink fotósorozataiban. A média szép lassan kicsinálta a természetes szépség ideáját, és létrehozta helyette az instant szépséget.

Azt az álcát, melyek nem mi vagyunk, azt az ideológiát, mely kimondja, hogy nem szabad felfednünk önmagunk és belső szépségünk maradjon is csak belül, és vakoljuk le jó sok sminkkel, és alapozóval.

Persze ezzel mindenki jól jár. A média piac a tökéletesség látszatát azért találta ki, hogy még több termék fogyjon. Ma a szépségipari termékek egy cég, vagy bolt bevételének jelentős részét tehetik ki.

Minél jobban hasonlítani akar valaki a címlapon látott modellre, annál jobban át akarja alakítani saját magát. Ehhez pedig szüksége lesz a legújabb szemceruzára, az n+1-esik ránctalanító, zsírégető krémre, vagy épp a legvagányabb hajcsavarógépre.

Agyonretusált fotók, sérült önképpel rendelkező lányok

Főleg a fiatal lányokat érinti súlyosan az agyonretusált képek problémája, melyeket minden női vagy modellmagazinban megtalál. Ezek ugyanis azt sugallják a számukra, hogy nem elég tökéletesek, és csak akkor lesznek azok, ha mindent megtesznek azért, hogy úgy nézzenek ki, mint azok a modellek.

Ennek elérése azonban lehetetlen, mert azok a modellképek is erős Photoshop munkával tudtak elkészülni. Ez egy hamis illúzió kergetésébe viszi bele a lányokat, akiknek még nem fejlődött ki teljesen az önképe.

Ennek súlyos hatása van később az életükre nézve is, nem véletlen, hogy ma a nők, lányok nagy része erősen önértékelési problémákkal küzd, és ennek nagyrészt a média felelőtlensége az oka.

Hamis illúzió: hiba a gépezetben

Az utóbbi időben ezek miatt a dolgok miatt egyre t9öbb támadás éri a különféle cégeket, modellügynökségeket. Az emberek ki akarnak harcolni egy olyan jogrendszert, ahol nem lehet a testet ilyen szinten módosítani, és hamis képzetet kelteni az emberekben.

A mozgalom egyelőre még nem ért el komolyabb eredményeket, de a jövőben képesek lehetnek megszorongatni a médiaipar szélhámosait, és felfedni a fiatalság előtt, hogy a tökéletesség nem létezik, és a belső, természetes szépség sokkal nagyobb érték, mint az, hogy nem vállalva önmagunkat, előre megkreált ideákhoz, bálványokhoz akarunk hasonlítani.

test és lélek egészség lélek feltáró szépség média ipar tudatmanipuláció


Megtekintések száma: 62298

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet