A szibériai fantomlány legendája

2016. január 30., szombat




Máig nem tudni, ki lehetett az a titokzatos „fantomlány”, aki több tucat, a 20. század elején, Szibériában készített képen tűnt fel. Az utolsó orosz cár, II. Miklós uralkodása alatt készült felvételeken a lány Krasznojarszk városának épületei előtt áll, de alakja szinte minden esetben csak a háttérben tűnik fel.  

[dropcap]A[/dropcap] képek közül néhányat képeslapként és poszterként használtak fel az elmúlt évtizedek során. A mindig kifogástalanul öltözött, feltehetően tehetős családból származó lány szinte kivétel nélkül csak nagyon távoli alakként bukkan fel a képeken.

A képeken zsirardikalapban és fehér köpenyben, hosszú, az alján sötét szalaggal megkötött copffal, esernyővel a kezében pózoló lány különös módon szinte sohasem a kép központi figurája

Az egyik legbizarrabb képen az 1899-ben megnyitott krasznojarszki vasúti híd előtt (ezen keltek át a transzszibériai vasúton közlekedő vonatok a Jenyiszejen), egy tetőn tűnik fel. Alakja csak a megfelelő technológia segítségével kivitelezett nagyításnak köszönhetően vehető ki élesen.

sziberiai-lany-2

A Krasznojarszki Regionális Helytörténeti Múzeum munkatársai nemrég kutatásba kezdtek a képek készítésekor feltehetően 8-10 éves lány kilétének feltárása érdekében. Egy elmélet szerint a kislány egy helyi család sarja lehetett, akik külföldre szöktek a fenyegető kommunista hatalomátvétel elől, így elképzelhető, hogy a lány nyomait valahol Nyugat-Európában vagy az USA-ban kellene keresni.

Helyi szakértők szerint a képeket 1906 és 1908 között készítették, és szinte biztos, hogy nem egyetlen napon. A kutatók eleinte azt hitték, hogy mindegyik képen ugyanabban a ruhában pózol, a fotók kinagyítása révén azonban kiderült, hogy nem mindig ugyanazt a csizmát és harisnyát viseli.

Mosoly nélküli arckifejezése és a testtartása azonban mindegyik képen megegyezik.

Az F.E.A. felirat több képen is feltűnik, a kutatók azonban ilyen kezdőbetűjű névvel egyetlen profi vagy amatőr fényképészt sem ismernek a korból. Számos kép Nyikolaj Grigorovszkij, egy bolsevik forradalom előtt működő helyi könyvesbolt tulajától került a múzeumhoz.

sziberiai-fantom-lany

Más fotók a híres fényképész, Ludwig Juljevics Wonago tulajdonát képezték korábban, de a felvételeken talált kezdőbetűk az ő nevével sem egyeznek meg. A szakértők úgy vélik, a képeket egy tehetős, kedvtelésből fényképezgető amatőr fotós készíthette, a felvételeken feltűnő rejtélyes alak pedig a lánya vagy az unokahúga lehetett.

Amíg ez nem derül ki biztosan, a kutatók a fotósorozatot „Fantomlány” névre keresztelték el. Mint Ilja Kuklinszkij, a múzeum egyik kutatója elmondta, mindenképpen szeretnék megoldani a rejtélyt, mivel a lány egyfajta krasznojarszki brand lett. A szakértő szerint különös, hogy a számtalan helyen feltűnő képeken szereplő lányt még senki sem ismerte fel.

paranormál rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan történelem


Megtekintések száma: 25877





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet