A sziklába vájt több ezer éves barlangok

2017. február 19., vasárnap




Az indiai Ajanta-barlangok csodálatos múltja, rejtélyes története mesés történetekről árulkodik.

Az Ajanta-barlangokról nem sokan hallottak, azonban legalább annyira rejtélyesek, és fontosak a világtörténelemben, mint mondjuk az Angkor Wat, vagy a Gizai Nagy piramis.

Az indiai Aurangabad városában található hely egy ősi hely volt mindig is. Olyannyira rejtve volt a külvilág elől, hogy 1819-if senki sem tudott a létezéséről.

Nem járt egészen addig szinte senki a környéken a helyiek egy része sem tudott róla. Aztán végül egy bizonyos John Smith bukkant rájuk, miközben a dzsungeleket járta, és tigrisekre vadászott.

Tigrist ugyan nem ejtett, de a Wanghora folyó egyik kanyarulata fölött valami elképesztőt látott.

A folyó mentén végigfutó sziklafalba ugyanis egy hosszú barlangtemplom, pontosabban barlangtemplomok voltak belevájva.

Nem sokkal később visszarohant a legközelebbi városba, és elmesélte a látottakat a többieknek. Ekkor tudta meg a világ, hogy az Ajanta-barlangok csodája létezik.

Az évek során rengeteg minden derült ki a barlangtemplomokról, ugyanakkor sok minden a homályba vész.

A régészek vizsgálatai alapján a sziklafalba valóban óriási templomok lettek vájva, melyek a hindut, a buddhizmust és a jaint viselték magukon, mint motívumokat, vagyis a három nagy vallást.

Az oda szervezett expedíciók során összesen végül 31 barlangot tártak fel, és mindegyiket emberi kéz alkotta, feltehetően csákányokkal, kalapácsokkal.

Hogy pontosan mikor, és kik, arról sok elképzelés született. A legvalószínűbb kormeghatározási eredmény alapján a Krisztus előtti 2. században készíthették őket, de akadtak olyan barlangrészek, melyeket már a Krisztus utáni 4-5. században hozhattak létre.

A barlangokba belépve elképesztő látvány tárul az ember elé. Hatalmas, több méter magas carnokok, díszes kupolák látványa fogadja a szemlélőt.

A hatalmas, egybenyíló termek nem véletlenül épültek ki, ugyanis a barlangrendszert templomokként használták, és a legtöbbje kolostorként működött.

Ráadásul nagyon hasonlítanak a keresztény katedrálisokhoz, annak ellenére, hogy évszázadokkal korábban készültek. A barlangok belsejét borító festmények több mint 1500 évesek.

Kevesen tudják, de 1983-ban az UNESCO világörökség része is lett egyben. Nem sokat tudni a készítőkről, ők a múlt ködébe vesznek.

Viszont az, amit nekünk hátrahagytak, időtálló, és mindennél fontosabb. és nem utolsó sorban gyönyörű, 1500 éves műalkotások, melyek elkápráztatják még ma is az odalátogatókat. 

rejtély hihetetlen rejtélyek hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 76764





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet