A szuperbanán mentheti meg majd milliók életét!

2017. július 13., csütörtök




Új banánt hoztak létre, mely az élelmezési problémákat oldhatja meg, emellett több millió ember életét mentheti meg.

Óriási problémára találhattak megoldást a kutatók. Egy olyan dolgot, pontosabban egy gyümölcsöt hoztak létre, mely amellett, hogy az átlagos banánnál sokkal magasabb A-vitamint tartalmaz, sokkal kisebb vízigényű, és szívósabb is a szélsőséges természeti körülményekkel és az időjárással szemben.

Napjainkban hihetetlen mértéket öltött az éhezés egyes országokban, valamint a kóros vitaminhiány.

Az ENSZ egyes statisztikai szerint évente 750.000 gyerek hal meg az A-vitamin hiány által okozott szövődményekben.

A vitamin hiánya rengeteg betegséghez, súlyos állapothoz köthető, és ha huzamosabban fennáll el az állapot, az képes megölni a szervezetet.

Észrevették, hogy túlnyomórészt ott halnak meg ilyen sokan, ahol az étrendbe nagyon be van építve a banán.

Az utóbbi évtizedekben egyszerűen már nem nyújtott annyi tápanyagot egy banán, mint 35-40 évvel ezelőtt, ami összefügg a talaj tápanyagtartalmának csökkenésével, és egyéb dolgokkal is.

Ezért a most létrehozott szuperbanánnak óriási jelentősége van, ugyanis az A-vitamin tartalma többszöröse egy átlagos banánénak.

Az A-provitaminban gazdag, aranyságra húsú gyümölcs létrehozásán több mint 10 éve fáradoztak az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói, munkájukat 7,6 millió dollárral támogatta a Bill & Melinda Gates alapítvány. Az A-provitamin szükséges ahhoz, hogy az ember teste A-vitamint állítson elő.

A tudósok egy Pápua Új-Guineán honos, A-provitaminban gazdag, ám kevés gyümölcsöt hozó fajtát kereszteztek a világszerte fogyasztott Cavendish fajtával.

Így hozták létre ezt az egyedülálló szuperbanánt, végül pedig az elit génekkel felvértezett fajtákat Ugandában ültették el.

A kutatómunka következő fázisában arra fókuszálnak, hogy képesek-e reprodukálni az eredményeiket, mert az a cég, hogy stabilan el tudják látni a szegény országokat A-vitaminban gazdag táplálékkal.

Nagyon sok mindenen segítene az elterjedése, nem utolsó sorban több millió gyermek halálát előzhetné meg, de az alapvető vitaminhiányon is nagyságrendekkel segítene.

Ráadásul ez utóbbi fel lehetne használni más esetben is. Vitamindúsabb paprikákat és zöldségeket lehetne létrehozni, így a modern társadalom egyik lépfenéjét, a vitaminhiányt is ki lehetne küszöbölni.

Egyes becslések szerint összesen 30-40%-kal lehetne javítani az emberek egészségügyi állapotán a megfelelő vitaminbevitel biztosításával...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia hihetetlen genetika GMO egészsség


Megtekintések száma: 140532





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet