A táplálkozásszakértő szerint így együnk az ünnepek alatt, hogy megőrizzük az alakunkat!

2020. december 26., szombat
Ételben az egészség?

Egy olyan tudatos étkezési tervet kell követnünk a karácsonyi időszakban, amely lehetővé teszi számunkra, hogy hódolhassunk a hagyományos ünnepi fogásoknak, de mégse rakódjanak le a plusz kilók!

Az idén karácsonykor plusz kihívásokkal kell megküzdenünk, hiszen a járvány miatt csökkent a mozgásterünk, és a szorongás miatt hajlamosak lehetünk többet enni, mint máskor. Érdemes betartani a táplálkozásszakértő tanácsait, mielőtt az étkezés csapdájába esnénk.

Hogyan lehet elkerülni, hogy ne vigyük túlzásba az étkezést, és az alkoholfogyasztást?

Cori Grămescu, életmód- és táplálkozási tanácsadó, edző elmondja, hogyan lehet meghúzni a határokat, anélkül, hogy átesnénk a ló túlsó oldalára.

“A karácsony az év legszebb ünnepe, de közben arra is oda kell figyelni, hogyan tudjuk fenntartani a hagyományos ételekben gazdag étrendet és az egészséges életmód közötti egyensúlyt. Nem kell megvonnunk magunktól az ünnepi asztalon lévő összes ételt, de oda kell figyelni az okos menüválasztásra. Sőt, azzal is számolni kell, hogy az ünnepek utáni időszakban az eddigieknél többet kell az edzőteremben töltenünk majd.”

Cori Grămescu olyan étkezési tervet kínál nekünk karácsonyra, amely lehetővé teszi, hogy élvezzük a hagyományos ételeket, de közben megőrizhessük az egészséges táplálkozás alapelveit.

Reggeli

A túlevés kockázatának csökkentése érdekében ajánlott reggelire fehérjét és zöldséget választani. Az ünnepi asztalra kerülhet fasírt, virsli, sonka, felvágott, grillezett csirkemell-, vagy halfilé, hozzá zöldség, fermentált savanyúság, és esetleg egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyér.

Tízórai

Lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk ilyenkor egy-két szelet kalácsot, vagy bármilyen ünnepi süteményt.

Ebéd

A hagyományos ünnepi ételek általában nagyon zsírosak, ezért az ebédnél a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell a zsírok és az egyszerű szénhidrátok (puliszka, burgonya, rizs, kenyér, édesség) kombinációját .

Ami a főételt illeti, ideális, ha egy darab sült sertés- vagy pulykapecsenyét fogyasztunk salátával és sült zöldségekkel, de vigyázzunk, a zöldségek legyenek könnyűek és emészthetőek, például karfiol, cukkini vagy gomba.

A karácsonyi ebéd másik olyan lehetősége, amely nem veszélyezteti az alakunkat, lehet 2-3 töltöttkáposzta, utána esetleg egy-két szelet puliszka.

Vacsora

Mivel az ebéd általában kiadós, vacsoránál tanácsos könnyű ételeket választani, például pulyka- vagy sertésszeletet, vegyes saláta, savanyú káposzta, vagy nyers saláta kíséretében.

Az ünnepi időszakban, amennyire megengedett, legalább egy órát sétáljunk a friss levegőn, ez elősegíti az emésztést, és a friss levegő oxigénnel tölti fel a szervezetet. Mérsékeljük az alkohol-fogyasztást, hiszen csak plusz kalóriákat viszünk be a szervezetbe, és megterheli az emésztést is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2816

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet