A tasmán ördög teje lehet a kulcs a betegségek nélküli világhoz

2016. október 19., szerda




Váratlan felfedezést tettek a tasmán ördöggel kapcsolatban, mely előbbre viheti a betegségek elleni globális harcot. az állat teje ugyanis a világ legerősebb baktériumaival is képes elbánni.

Nem túlzás azt állítani, hogy most tényleg megvan egy betegségek nélküli világ kulcsa. A tasmán ördög teje ugyanis olyan enzimeket és elemeket tartalmaz, mely még a szuperbaktériumokat is képesek elpusztítani.

A rákkal is sikeresen felvette a harcot

Az állatok rendkívül különleges képességeikkel már számtalanszor hívták fel a figyelmet a tudomány számára. Nemrégiben néhány évvel ezelőtt még úgy nézett ki, hogy a fajt a rák egy fertőző formája fogja kipusztítani.

Ez azonban nem ment végbe, mert evolúciós immunitást fejlesztett ki a populáció, ami több évszázadnyi evolúciós lépést jelentett néhány év alatt, ami egyedülálló z állatvilágban. Ekkor merült fel az az elmélet, hogyha egy állatnak a puszta fennmaradását veszélyeztetni egy betegség, azzal szemben képes immunitást kialakítani, legyen szó bármilyen gyógyíthatatlan betegségről.

Éppen ezért nem is véletlen, hogy a tudósok kutatni kezdték, hogyan alakult ki ez a rák immunitás a tasmán ördögökben, mert ez lehet a rák gyógyításának kulcsa.

A teje minden baktériumot elpusztít

Mist kiderült egy másik dolog is, mégpedig az, hogy a tejükben rendkívül értékes kémiai összetevők találhatók. Ez a tej egyfajta belső védelmet nyújt, így az állatok sokkal ritkábban betegednek meg, mint más fajok.

Az emlősökkel ellentétben az újszülött a világra jövetel után még hetekig aktív védelemre szorul, amit a kicsik a nőstények erszényében kapnak meg.

Az állatok immunrendszere még nagyon fejletlen, egy vadonban élő állat erszénye pedig nem a legsterilebb hely a világon, ezért alakulhatott ki ez a szinte profi szintű biológiai védelem.

Az anyatej ugyanis rendkívül erős baktériumölő hatású, így megóvja az újszülötteket a különféle fertőzésektől.

Annyira erős anyag, hogy az első tesztek során a kutatók még a rettegett szuperbaktérium mintákat is képesek voltak megsemmisíteni vele.

Kiderült az is, hogy a faj teje legalább hat különálló, egymástól nagymértékben eltérő peptidet tartalmaz, melyek azért felelősek, hogy a fertőzéseket legyűrjék. Ezeket a peptideket később a laboratóriumban sikerült is kinyerni az állatok tejéből.

Egyelőre még nem találtak olyan baktériumtörzset, amit ne tudna leküzdeni a tasmán ördög teje. Így elmondható róla, hogy egy igazi csodafegyver lehet.

A tasman ördög teje ugyanis mindegyikkel elbánt, ami egy antibakteriális fehérjének, a cathelicidinnek köszönhető főként, és a peptideknek.

érdekes megjegyezni, hogy mi emberek mindössze egyeken természetes antibiotikumot vagyunk képesek előállítani, míg a tasmán ördög kapásból hatot.

Egy jövő, betegségek nélkül

A jövőbeli felhasználása egyértelmű, és egy utópisztikus, betegségek nélküli jövőt vetít elénk. Noha a dolog elsőre sci-fisen hangozhat, minden esély megvan rá, hogy ez bekövetkezzen.

Ha ugyanis az elkövetkező évek tesztjei is sikerrel fognak lezajlani, és képesek leszünk egy a tasmán ördög tején alapuló gyógyszert létrehozni, akkor nem kizárt, hogy nem lesz olyan általunk ismert betegség vagy kórság, melyet ne lehetne legyőzni vele.

tudomány orvostudomány emberi test állatvilág


Megtekintések száma: 157594





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet