A Taurid-meteorraj hozhatja el néhány éven belül a Föld pusztulását?

2022. november 4., péntek
A minden év októberében bekövetkező "csillaghullás" végzetes aszteroidákat tartogathat a Föld számára 2022-ben és 2025-ben! - állítják egyes szakemberek.

Lehet, hogy most tényleg jó esélye lesz bekövetkeznie a világvégének. Arról van szó ugyanis, hogy egyes csillagászok különféle esélylatolgatásokba kezdtek a Taurid-meteorrajjal kapcsolatban.

Ez a meteorzápor minden évben október környékén következik be, ilyenkor igen gyakran látványos csillaghullások formájában csodálkozik rá a világ.

Ez a csillaghullás azonban pusztító, és végzetes erejű aszteroidákat hozhat a Föld irányába, ami kipusztíthatja az emberiséget. - állítják.

Az egész jelenség azért megy évről-évre végbe, mert a Föld egy törmelékfelhővel tarkított területen száguld végig a pályájának egy adott ciklusán.

Ez a törmelékfelhő nem túl jelentős, és nagyon apró dolgok keringenek az övezetben, melyek eddig nem jelentettek veszélyt ránk nézve.

Azonban az elmúlt időszakban a csillagászok ennek a régiónak egy olyan eddig rejtett vidékeit fedezték fel, melyek sokkal nagyobb törmelékeket is rejthetnek, és ezek egy része akár a következő áthaladásokkor Földközelbe kerülhetnek.

Hogy mikor nő meg az esélye egy esetleges ütközésnek? A tudósok és csillagászok szerint 2022-ben, 2025-ben, valamint 2032-ben és 2039-ben komolyabb esélyek lehetnek arra vonatkozóan, hogy egy vagy több aszteroida ütközhet a bolygónkkal.

Az még nem tiszta teljesen, hogy egyetlen nagyobb találatra lenne így esélye a Földnek, vagy sok kisebb találtara. Az elemzők szerint mindkét eset jelentős károkkal járna, a több kicsi sokkal több emberrel végezne, és sokkal pusztítóbb lenne, mivel nem tudnánk előre meghatározni ezeket.

Ugyanakkor a nagyobb aszteroida becsapódás azonnal a Földi élővilág kihalását hozhatná el, így az emberiség teljes egésze is elpusztulhatna.

Korábban az egyik legnagyobb robbanást előidéző kataklizmát is ehhez a meteorrajhoz kötötték, így egyáltalán nincs kizárva, hogy valóban összeütközhetünk valamivel, ami már gondot okozhat a Földi élővilágnak.

A Tunguzkai eseményeket ugyanis a mai napit nem lehet megmagyarázni, de az egyik elmélet szerint egy A Taurid-meteorrajjal érkező hatalmas szikla lépett be, majd robbant fel a légkörben, mielőtt a felszínbe fúródott volna.

A tudósok hangsúlyozták, hogy nem 100% az ütközés valószínűsége, de az említett években jelentősen nőhet ezeknek a kockázata.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 152037

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet