A technológia csúcsa: lépegető robotot és digitális álcaruhát fejleszt Oroszország

2018. augusztus 24., péntek




Az orosz állami tulajdonban lévő hadiipari cég, a Rosztyeh egy speciális álcaruha bemutatására készül az eheti, Moszkvában megrendezett hadiipari kiállításon, az Army–2018-on. 

A ruha létezéséről a Rosztyeh vezérigazgatója, Szergej Csemezov beszélt a TASS állami hírügynökségnek.

Az álcaruha az orosz Védelmi Minisztérium megrendelésére készült. A szín- és fényviszonyokat felismerő ruha a terephez alkalmazkodva alakítja a mintázatát. A bevonat nemcsak terepszínűbbé teszi az egyenruhákat, de a hadszíntéren tartott katonai eszközöket is álcázhatják vele.

A bemutatásra szánt prototípus külső bevonata olyan anyagokat tartalmaz, amik elektromos stimuláció hatására megváltoztatják a színüket. 

A szenzorok felmérik a terepet, és impulzusokat továbbítanak a burkolatba, ami az impulzusnak megfelelő árnyalatot ölt. Csemezov szerint az álcaruha olyan apró részleteket is leképezhet a környezetből, mint a szélben lengedező levelek. 

A ruha működési elvét a Rosztyeh standjánál ismertetik, és a demonstrációs sisakot is bemutatják.

Az új álcaruha része a Ratnyik–3 programnak, amelynek keretében a szárazföldi erők felszerelésén javítanának. Elsősorban a gyalogság kapna jobb felszerelést: új testpáncélt, kültéri eszközöket és fegyvereket. 

A Rosztyeh eddig nagyjából 120 000 Ratynik-csomagot szállított le az Orosz Fegyveres Erőknek.

Ugyanezen az expón a Kalasnyikov fegyvergyártó cég is bemutatott egy szokatlan prototípust: egy mérnöki és harci feladatokra is használható kétlábú, lépegető robotot.

A bejáratnál felállított prototípust nem lehetett kipróbálni (még?), és a hivatalos honlap szerint az előadáson csak az eszköztípus lehetséges fejlesztési irányairól fognak beszélni.

OSZD MEG másokkal is!

technológia robotok oroszország


Megtekintések száma: 14269





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet