A technológia győzelme a lélek felett? Egy felmérés szerint az emberek 40%-a magányosnak érzi magát az okostelefonja nélkül

2016. december 29., csütörtök




Mindemellett még agresszívvá is válnak. Elérkeztünk egy olyan változáshoz, mely egy technokrata társadalmat szülhet?

A technológia és a tudat

Sokszor hangoztatják bizonyos körökben, hogy az emberi tudat felett diadalmaskodni fog a technológia. Ezzel önmagában egyébként nincs is baj, ha a technológia mintegy kiegészítené az életünket.

Azonban egyre inkább azt lehet érezni a hétköznapjainkat, hogy a rengeteg technológiai kütyü, a sok modern eszköz nem értünk van, hanem mi kezdünk ezekért az eszközökért élni, létezni.

Fezsültté tesznek a modern társadalom és a tudomány vívmányai. Hiába takarítunk meg rengeteg idő ezekkel az új dolgokkal, mint például a mosogatógépek, takarító robotok, porszívók, amennyi időt felszabadítanak, annyival több időt elvesz más, a modern életvitellel járó dolog.

Ezért érezzük azt, hogy míg gyakorlatilag könnyebb lett az életünk, mégis egyben nehezebb, és sokkal gyorsabb iramban kell felvennünk vele a ritmust.

A modern társadalom függősége

A modern társadalom függősége abban rejlik, hogy nem vagyunk képesek elszakadni a különféle kütyüktől, kiváltságot és megváltást hozó eszközöktől.

Egy felmérés szerint az életünkre lassan teljesen beintegrálódó eszközök, mint például a mobilok, annyira nélkülözhetetlenek lettek számunkra, hogy valóságos függőségi tünetek alakulnak ki, ha megvonják tőlünk.

Ugyanígy van ez az internettel, a számítógéppel, vagy a játékkonzolokkal is. Körülöttük forog az életünk, kinek kevésbé, kinek jobban, de a legtöbben képesek vagyunk átesni a ló túloldalára.

Érdekes tanulmány

Egy érdekes, egyben ijesztő tanulmány is napvilágot látott, ami szintén azt mutatja, mennyire nagy a veszély, hogy a társadalom teljesen technológia függővé válik.

A kísérletet több száz ember bevonásával végezték el, akiknek egy részétől egy napra elvették a telefonjukat.

A 24 órára telefonjuk nélkül hagyott emberek 53 százaléka elvonási tüneteket kezdett produkálni: dühösek, türelmetlenek, ingerlékenyek lettek.

Sokan ezek közül az emberek közül magányosságot is éreztek, mely hosszabb távon depresszív hatást is kiválthat a személyiségből.

Az okostelefontól, internettől függés így a drog-, vagy alkoholfüggőséghez hasonlítható. Szinte alig lehet megkülönböztetni tőle, mégis sokkal elfogadottabb társadalmi szinten, mint az utóbbi két dolog.

Már vannak olyan alkalmazások, amelyek segítenek a probléma felismerésében azzal, hogy megmutatják, naponta hányszor használja a felhasználó a közösségi oldalakat, egyéb applikációkat, ez azonban édeskevés lesz majd a technológiai függőség elleni harchoz.

Jelenleg afelé tart a világ, hogy egy nyomott, szomorú, és magányos technokrata társadalom jöjjön létre a távoli jövőben.

Ne hagyjuk, hogy ezek az élettelen áramkörökből, drótokból álló, árammal hajtott szerkezetek teljesen a rabjaivá tegyék a tudatunkat!

tudomány ezotéria test és lélek tudat spirituláis


Megtekintések száma: 110067





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet