A tengerszint drasztikus mértékű emelkedése elkerülhetetlen - jelentették ki a kutatók!

2018. január 26., péntek




A vártnál is gyorsabban és drasztikusabb mértékben emelkedhet a vízszint bolygó szerte.

A globális felmelegedés már a nyakunkon van, és érezni lehet a káros hatásait. Nem elég, hogy egyre inkább szélsőséges az időjárás, de a jelek szerint az egyre inkább olvadó jégtakarók, melyek a sarkokon találhatóak, előidézhetik a tengerek szintjének hatalmas növekedését.

A tengerszint emelkedése elkerülhetetlen, viszont így víz alá kerülhet rengeteg nagy világváros, többek között Velence, Miami, Florida, vagy New York is.

Mindemellett Hollandia egy jelentős részét ellepheti a víz a 9 méteres emelkedés következtében, ami katasztrofális lehet a lakosságára nézve.

Friss tanulmányokból derült ki nemrégen, hogy olyannyira nem lehet majd mit tenni a jövőben a tengerszint emelkedése ellen, hogy korábban, közel 100.000 évvel ezelőtt ez már egyszer megtörtént.

Rengeteg ősi, üledékes kőzet vizsgálata során jutottak erre a tudósok, és ebből vonták le a következtetést, hogy egykoron már volt, hogy 9 méterrel magasabban helyezkedett el a tengerek és világóceánok szintje a jelenlegihez képest.

Akkoriban azonban nem az emberi tevékenyég okozta a felmelegedést, és azt, hogy elolvadtak a jégsapkák, hanem a Földön bekövetkező globális pólusváltás.

Ez a jelenség ugyanis éppen elég hatást váltott ki ahhoz, hogy a Föld átlaghőmérséklete elérje a 2 Celsius fokos emelkedést is.

Ilyen folyamatok azóta sem voltak még megfigyelhetőek, mert nem következett be sem pólusváltás, bár esedékes lenne, sem pedig más olyan kataklizma, mely drasztikusan emelte volna meg a bolygó átlaghőmérsékletét.

9 méteres rémálom

A tengerszint ilyen mértékű emelkedése óriási klímakatasztrófát idézne elő. Egyrészt a víz lepte városokból rengeteg úgynevezett klímamenekült indulna meg más városok, vidékek felé, másrészt a bolygó klímáját is komolyan befolyásolná.

Sok város dolgozik már terveken, hogyan lehetne mégis valahogyan megakadályozni a víz térnyerését, de egyelőre nem találtak olyan biztos megoldást, mellyel harcolni lehetne ellene.

Egyes ötletek szerint hatalmas falakat, úgynevezett speciális gátakat emelnének többek között New York körül, de lennének olyan helyek, amiket még így sem lehetne megmenteni, mint például Velence.

Velencére ezért mondják az utóbbi időben, hogy aki teheti, látogassa meg, amíg lehet, mert a következő évtized végéit már nem biztos, hogy erre lehetőségük fog majd nyílni.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány földünk klímaváltozás felmelegedés áradás


Megtekintések száma: 88909





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet