A terhesség ideje alatt szedett antidepresszánsok károsítják a magzatot

2017. január 27., péntek
Szinte biztossá vált, hogy egyes születési rendellenességek kockázata drasztikusan nő, ha az anya antidepresszánsokat szed a terhessége alatt. És minderről mélyen hallgatnak.

Már megint kibújt a szög a zsákból a gyógyszeripar háza táján, melyet a gyógyszerlobbi kétségbeesetten próbál elrejteni.

Kiderült ugyanis, hogy az antidepresszánsok, melyeket a terhességek idején is szedtek, komoly károkat okozhatnak, és okoznak is a magzatban.

Ezt egy új kanadai tanulmány állapította meg, de sok független kutatási is beszélt már erről korábban. Vagyis igen magas az antidepresszánsok kockázata.

Nem elég, hogy alapvetően egy függőséget okoz, még a gyermekben is kárt tehet születése előtt, noha a legtöbb ilyen gyógyszernek nem tüntetik fel ezt a betegtájékoztatójában, vagy mélyen el van hallgatva az információ.

A Montreali Egyetem kutatói szerint a születési rendellenességek kockázata az antidepresszánst szedő nőknél hat-tíz százalék, míg a nem gyógyszerezett nőknél három-öt százalék.

Ez a különbség elég nagy ahhoz, hogy megkérdőjelezze az antidepresszánsok használatát a várandós nőknél, különösen azért, mivel hatásuk a legtöbb esetben csupán marginális.

Jelenleg rengeteg helyen használnak antidepresszánsokat terhesség idején, noha nagy valószínűséggel a gyógyszergyárak mindvégig tudták ezt, mivel megpróbálták már korábban is ellehetetleníteni az ennek vizsgálatára irányuló független kutatásokat.

Anick Bérard, a terhesség és a depresszió elismert szakértőjeként is azon az állásponton van, hogy az antidepresszánsok képesek autizmust, vetélést, vagy csökkent súllyal rendelkező babák születését eredményezi.

Új tanulmánya az elsők között van, amely a születési rendellenességek magasabb előfordulási arányára hívja fel a figyelmet a depresszió miatt gyógyszerekkel kezelt nőknél.

Rengeteg nőnél jelentkeznek ugyanakkor a depresszió tünetei a terhesség idején, és sokan ezért írják fel a gyógyszert. A problémát aligha lehet teljesen megkerülni, de az esetek túlnyomó részében olyannak is felírják ezeket a bogyókat, akiknek nem is lenne szüksége rá.

A tanulmányhoz több mint 18 ezer quebeci depressziós nőt vizsgált egy adatbázis alapján, amelyben 1998 és 2009 között csaknem 300 ezer állapotos nő adatait rögzítették. A vizsgált csoportban mintegy 3600 nő – 20 százalék – szedett antidepresszánsokat a terhesség első három hónapjában.

Egyértelműen megtalálható a bizonyíték, miszerint ezek a szerek meggátolják a magzat fejlődését, és komoly károkat okoznak abban.

A tanulmányban több antidepresszáns hatását vizsgálták, és mindegyiknek ugyanaz lett az eredménye. Többek között például a Celexa hatásán is látható volt hogy a születési rendellenességek száma 5%-ról 8%-ra ugrott a szedés esetében.

Mivel egyre nagyobb számban fordul elő a terhesség alatti depresszió, nagyon óvatosan kell bánni a gyógyszerezéssel a tünetek kezelésében, és inkább a gyógyszermentes, alternatív kezelési módokkal kell próbálkozni.

A gyógyszeripar természetesen ezt továbbra sem fogja hagyni, hiszen nekik az a jó, ha minél több, függőségeket is okozó antidepresszáns fogy, miközben számolgatják a profitot...

egészség eltitkolt tények egészség megelőzés gyógyszerlobbi gyógyszeripar


Megtekintések száma: 36128

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet