A Tesla robotpilóta szoftvere előre látta a balesetet?

2016. december 30., péntek




Életet mentett a Tesla önvezető robotpilótája. Előre látta ugyanis két autó karambolját, jelezett és le is fékezett, mielőtt a gazdája reagált volna.

Az önvezető technológiákkal kapcsolatban igen gyakran hangzik el az, hogy ezek a szoftverek valójában nem hibátlanok, hiszen ugyanúgy emberek írják a kódjaikat, éppen emiatt az emberek egyharmada jelenleg még nem bízik ezekben a rendszerekben.

A félelem sokak szerint ugyan nem alaptalan, de a Tesla tényleg igyekszik minden hibalehetőséget kiküszöbölni.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nemrégiben egy ember életét volt képes megmenteni a robotpilótája.

Az eset Hollandiában történt. Egy baleset következett be az úttesten, mire a Tesla rendszere azonnal sípolni kezdett, és nem csak, hogy figyelmeztette a vezetőt a balesetre, hanem el is kezdett fékezni.

Ha ezt nem teszi meg, az autó gazdája csak később vette volna észre ezt a balesetet – ezt a vezető később le is nyilatkozta – és talán meg is halhatott volna, vagy legalábbis megsérülhetett volna.

Ráadásul a Tesla rendszere már azelőtt elkezdett jelzést küldeni a várható ütközésről, mielőtt a két autó összeütközött volna.

Ez pedig forradalmi mérföldkő. Ugyanis a robotpilóta rendszere képes volt kiszámolni az autók várható helyét és irányát a térben a sebességük és irányjelzésük, kanyarodásuk íve alapján, így már előre tudta, hogy nagy valószínűséggel mi fog történni.

Azonnal vészfékezésre váltott, mielőtt az autó gazdája átvehette volna a kormányt. Sokan ezt nem csak a technológiai fejlődés mivolta miatt tartják óriási lépésnek, hanem azért is, mert így nagyban megnövekedhet az önvezető autókkal kapcsolatos bizalom.

Ugyanis az utóbbi időben rendre bebizonyították ezek a rendszerek, hogy nem csak baleset mentesebben tudnak vezetni, de precízebben is, és képesek megelőzi akár a baleseteket is.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 21271





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet