A Tesla új akkumulátora forradalmasíthatja a napenergia-ipart

2015. augusztus 14., péntek




Elon Musk, a Tesla vezére csütörtök este végre lerántotta a leplet egy régóta várt bejelentésről: jön az új akkumulátor, mely háztartások számára is könnyedén alkalmazható lesz.

Az áramellátás új formája

A szokásos, show-elemekkel tűzdelt bemutató keretében mutatta be Elon Musk a Powerwall becenévre keresztelt, újratölthető, 7-10 kilowattórás lítium-ion akkumulátort. A most befutó megrendeléseket már pár hónapon belül ki is tudják elégíteni, az új akkuk ára 3-3500 dollár körül fog mozogni, és egy átlagos háztartás energiaigényeit közel 10 órán keresztül tudja ellátni. A készülékekre 10 éves garanciát biztosítanak. [pullquote]Az eddigi akkumulátorokkal az a baj, hogy nem érnek semmit.[/pullquote]A most bemutatott terméket viszont eleve napenergia tárolására tervezték, újratölthetőek és olyan formát adtak neki, hogy szinte alig foglalnak helyet egy családi háztartásban, akár a garázsban vagy annak falán is elhelyezhetőek. Az akkumulátorok egyébként 130 centiméter magasak, 86 centiméter szélesek és 18 centiméter mélyek. tesla-elon-musk-akkumulator  

Forradalmat hirdetett a vezér

Musk a bemutató elején megosztotta grandiózus vízióját is a résztvevőkkel: fel kell számolni az Egyesült Államok energiaellátásának fosszilis energiahordozóktól való függését, mely az új akkuknak köszönhetően elérhető közelségbe kerülhet. A milliárdos cégtulajdonos szerint 2 milliárd darab aksi elegendő lehet ahhoz, hogy a közlekedés, a fűtés és az áramtermelés ellátása megújuló energiából legyen megoldható Elon Musk új napenergia forradalmat hirdetett a Tesla Powerwall és Powerpack névre keresztelt akkumulátorain keresztül (Forrás: Bloomberg via Getty Images/© 2015 Bloomberg Finance LP/Bloomberg) Hogy egy kis nyomatékot is adjon a bejelentése súlyának, a résztvevők azt is megtudhatták, hogy maga a sajtótájékoztató és mindenféle show-elem is napelemekkel feltöltött akkumulátorokon keresztüli áramellátásról oldották meg, mellőzve a hálózati áram használatát. Ahogy azt  a Tesla autómodelleknél is hozzászokhattunk, az újonnan bemutatott akkumulátorok technológiája is nyílt forráskódú lesz.  

A “Gigagyár”

Az akkukat amúgy a tavaly februárban bejelentett, 5 milliárd dollár beruházás mentén megvalósuló nevadai “gigagyárban” fogják előállítani, mely 2020-ra érheti el csúcskapacitását. Az akkumulátorok iránt eleve folyamatosan növekszik a kereslet, és sokak szerint egy igen jövedelmező üzlet, mely a Tesla fő profilját is jelentheti a jövőben.


Megtekintések száma: 20476287





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet