A Teszlek Süvegre hasonlít egy most felfedezett pók

2016. december 15., csütörtök
Hihetetlen, de a Harry Potterből ismert egyik szerepőre hasonlít a nemrég felfedezett titokzatos pókfajta.

Elképesztően új felfedezést tettek, méghozzá Indiában. Rábukkantak ugyanis egy olyan különleges pókra, mely kísértetiesen hasonlít a Harry Potterben is látott Teszlek Süvegre.

A 7 milliméteres ízeltlábút egész pontosan Eriovixia gryffindorinak nevezték el, annyira emlékeztette őket a Roxfort varázslóiskola újoncait az egyes házakba soroló, beszélő-verselő süveghez.

A Griffindory név onnan ered a teljes elnevezésben, hogy a magyar változatban a Roxfort négy háza közül az egyik a Griffendél.

Soha nem gondolták volna a kutatók, hogy valaha is rábukkannak egy ennyire különleges pókfajtára. Eredetileg a fajra a Nyugati-Ghátoknál bukkantak, India délnyugati részén. Azelőtt sohasem látták a fajt, így szinte biztosak benne, hogy egy eddig ismeretlen pókot sikerült megtalálniuk.

„Átvizsgáltunk éppen egy területet, amikor a különleges pókra bukkantunk. Megláttuk és úgy döntöttünk, a Teszlek süvegről fogjuk elnevezni" – nyilatkozta az egyik tudós.Nem csak a hasonlóság miatt kapta ezt az elnevezést a pók, hanem mert a tudósok, akik rábukkantak, mindhárman nagy Harry Potter rajongók voltak.

A pók úgy néz ki, mint a Teszlek Süveg, ugyanakkor hasonlít egy elszáradt levélre is. Ez utóbbi nem véletlen, hiszen a pók így álcázza magát, és bújik el a kíváncsi szemek és a ragadozók elől.

Valamint ezt a különleges álcát használja akkor is, amikor prédára les. A Harry Potter regények írónője, J. K. Rowling is rendkívül boldog volt a hír hallatán, és megtisztelőnek tartotta, hogy a regénye ihlette a faj elnevezését.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 20197

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet