A Titanic legendája - Az igazi J. Dawson tényleg élt, és rajta volt a fedélzeten

2023. augusztus 13., vasárnap
Kevesen tudják, hogy a Legendák Hajóján valóban utazott egy J. Dawson, akinek semmi köze nincs a filmbeli karakterhez, azonban mégis van néhány kísérteties egybeesés.

James Cameron Titanicról szóló kasszasikerének egyik meghatározó figurája a Leonardo DiCaprio által életre keltett Jack Dawson.

A Titanic több mint 1500 áldozata – 59 híján, akiknek földi maradványait rokonaikhoz szállították – a kanadai Halifax 3 temetőjében nyugszik. A számokkal megjelölt sírok között van egy, a 227-es számmal megjelölt, amelynek névtábláján a J. Dawson név áll.

James Cameron korábban kifejtette, hogy semmit nem tudott a 227-es sírkőről, és nem a titokzatos utas után nevezte el Titanic című kasszasikerének egyik főszereplőjét, a szegény, nagy álmokkal Amerikába induló, művész Jack Dawsont (Leonardo DiCaprio), aki beleszeret az első osztályon utazó Rose DeWitt Bukaterbe (Kate Winslet). 

Persze akad, aki nem hisz neki, de tulajdonképpen a történetnek ez az aspektusa nem is lényeges – J. Dawson élete a valóságban is volt olyan kalandos, mint filmbéli alteregójáé. Az Encyclopedia Titanica weboldal felkutatta a valódi J. Dawson történetét.

A J. Dawson név nem a Jack, hanem a Joseph keresztnevet takarja. Joseph Dawson ír asztalos és fodrász 23 éves volt, amikor, élete második hajóútján, a Titanic fedélzetére lépett. 1888-ban született Dublinben, egy nyomornegyedben. 

Pontos születési körülményeit nem regisztrálták – apja, Patrick Dawson elmenekült a szülői háztól, mert, szülei nyomása ellenére, nem akart a római katolikus egyház papja lenni.

Patrick ekkor még nem vette el anyját, Catherine Maddent, így hivatalos iratok nincsenek a születésről. Joseph Dawson nevét először egy népszámlálás alkalmával jegyezték le 1901-ben.

A család nélkülözésben élt – Josephnek volt egy lánytestvére, Maggie, aki 4 évvel volt fiatalabb nála. Joseph tanulhatott – asztalos lett, és jezsuitáktól vett órákat, akik a közeli Belvedere College-ben tanítottak.

1909-ben mellrákot diagnosztizáltak Joseph anyjánál, Patrick pedig családjához fordult segítségért azért, hogy gyerekeinek szociális lehetőségeit kibővítse. Fr Tom, Joseph nagybátyja meghívta a fiatalokat magához az angliai Birkenheadbe.

Joseph beállt a brit hadsereg Királyi Katonai Orvosi Hadtestébe – néhány év után azonban leszerelt, mert felkeltették figyelmét a nagy utasszállító-hajók álláshirdetései, amelyek jó fizetést ígértek azok számára, akik nem félnek a kemény munkától.

Nem ez volt azonban az egyetlen oka a leszerelésnek: Joseph megismerkedett az egyik ilyen hajó fűtőemberével, John Priesttel – és gyönyörű húgával, Nellie-vel is. Joseph udvarolni kezdett a lánynak.

Priest beszélte rá Josephet az óceánjárókra, a fiatal ír pedig hamarosan összeköltözött a férfivel és annak anyjával Southamptonban, a Briton Street 17-es szám alatt. A Titanic utaslistáján később a 70-es házszám szerepel, amely akkoriban még nem is létezett – valószínűleg Joseph ír akcentusa miatt a regisztrációnál félreértették.

John Priest túlélte a Titanic tragédiáját – a Southampton Pictorial című lap 1912-ben jelentette, hogy Mrs. Priesthez hazatért a fia, de lányai, Nellie és Emmie mindketten elveszítették kedvesüket.

A Dawson család úgy gondolja, Joseph feleségül vette Nellie-t – bár az eljegyzést soha nem jelentették be hivatalosan, valószínűleg titokban összeházasodtak, mert a Joseph halálát igazoló üzenet a White Star Line-tól Mrs. J. Dawson nevére érkezett Nellie-hez.

Joseph, amikor a Titanicra lépett, már korábban szolgált a Majestic óceánjárón néhány hónapig. A tragédia éjszakáján magához vette a minden fűtőembernek járó azonosító kártyáját – valószínűleg azért, hogy ha már nem élheti túl a balesetet (ekkor az összes mentőcsónakot vízre eresztették már), legalább tudják azonosítani a holttestét. Egyenruhájából már korábban megállapították, hogy a személyzet tagja volt.

Cipője nem volt rajta – több társával együtt lerúgta magáról a végső süllyedés előtt, hogy talán úszva megmenthesse magát.

Az egyik fűtőembernek, Thomas Dillonnak sikerült így túlélnie, Joseph azonban nem volt szerencsés. 23 éves volt, amikor a Titanic-kal a mélybe süllyedt.

Bár Jack Dawson soha nem létezett, Joseph Dawson története számos ponton hasonlóságot mutat a Cameron által megformált karakterével – és ez a hús-vér, igaz történet is megérdemli, hogy fennmaradjon az utókor számára.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség történelem titanic


Megtekintések száma: 138513

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet