A titokzatos rádiókitörések fejlett idegen anyahajóktól származhatnak - állítják a tudósok

2023. szeptember 15., péntek




A mai napig megmagyarázhatatlan rádiókitörések talán fejlett civilizáció építette eszközöktől származnak.

Közel egy évtizede komoly talány, hogy pontosan mi is okozza a gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB), amit elsőnek 2007-ben észleltek csillagászok, és mind a mai napig mindössze 18 alkalommal sikerült ilyesmit rögzíteni.

Ezek a jelek mindig nagyon erősek, tehát intenzívek voltak,és nagyon rövid ideig tartottak. Túlságosan tövid ideig ahhoz, hogy bármiféle következtetést le tudjanak belőlük vonni a csillagászok.

Annyi bizonyos, hogy távoli galaxisokból származnak, és nem mutatnak szabályosan ismétlődő sémát, vagyis teljesen véletlenszerűek.

Ráadásul nem hasonlítanak egyetlen természetes rádiókitörésre sem, így hamar felvetődött, hogy esetleg idegenek kapcsolat felvételi kísérletei, üzenetei lehetnek.

Azonban az idegenek teóriája mellett többször felvetődött az is, hogy egy talán eddig előlünk rejtve maradt csillagászati jelenség állhat az egésznek a hátterében.

Talán valami pulzár, vagy csillagközi robbanás nagy erejű rádiókitörései lehettek.

Igen ám, de később az FRB 121102 néven futó kitörés megdöntötte a természetes magyarázat elméletét nemrég, ugyanis ez volt az első olyan jel, mely egy ismétlődő jel volt.

Ez pedig azt jelentette, hogy kétszer érkezett ugyanazon jel az univerzum ugyanazon pontjából. Ez pedig természetes jelnél szinte lehetetlen.

Ez a jel a Tejútrendszeren kívülről, hárommilliárd fényévnyi távolságra fekvő törpegalaxisból érkezett.

Sokan felhozták azt az ellenérvet, hogy ha valójában idegenek üzenetei lennének, miért nem tudjuk értelmezni őket. Erre is megszületett a magyarázat, mégpedig a kozmikus torzulás jelenségében.

Mivel a rádiókitörések nagyon messziről származnak, útban a Föld felé rengeteg mindenen áthaladnak, például plazma- és gázfelhőkön. Ezért a jel jelentősen eltorzulhat, gyakorlatilag olvashatatlanná válhat.

A kutatók és a tudósok ezért most úgy sejtik, hogy talán valóban idegen eredetű kozmikus tárgyak felől érkezhetnek a jelek. Vagyis elmondásuk szerint ezek hatalmas, lassan haladó, vagy egy helyben álló anyahajók rádiójelei lehetnek, melyek a kozmikus távolságok miatt eltorzultak, vagy olyan technológiát használnak, amit nem bírunk megfejteni, olvasni, és értelmezni.

Ráadásul ezek az anyahajók egyfajta kozmikus bárák lehetnek, akkora méretekkel, mint egy kisebb Föld, vagy Mars.

Olyan energiát bocsátanak ki ezek az űrhajók egy másodperc leforgása alatt, mint a mi Napunk 10.000 év leforgása alatt.

A tudósok szerint egy hatalmas transzmitter is szerepet játszhat a dologban, de egyelőre mindenki csak találgat az egész jelenség hátteréről.

Avi Loeb elméleti fizikus nyilatkozata szerint is kifejezetten lehetséges a jelek mesterséges eredete, és érdemes lenne megvizsgálni alaposabban tudományos szempontból.

Több ezer négyzetkilométeres transzmitterek segédkezhetnek a rádiókitörések terjedésében, felerősítésében. Ezek ugyanis nagyon távoli galaxisokból érkeztek eddig, és rendszerint véletlenszerűen.

Ha egy csillagászati jelenség lenne, már sikerült volna megfigyelni valamiféle szabályszerséget a dologban.

Egy tudósokból álló kutatócsoport most azt vizsgálja, hogyan lehet képes egy nagyon nagy teljesítményű szoláris rádió transzmitter fotonikus meghajtással elérni azt, hogy maga előtt toljon egy bolygó méretű anyahajót az univerzumban.

A technológia ugyanis elméletileg működhet, és talán ilyet használnak az idegenek ahhoz, hogy átutazzanak egyes csillagrendszereken, és egyes galaxisokon át.

Míg í szkeptikusok továbbra is a természetes magyarázatokban keresik a választ, addig a nyitottabb tudósok állítják: érdemes megvizsgálni a mesterséges eredetet, mivel sokkal valószínűbb ennek az esélye, mint bármikor.

ufó ufók idegen idegenek összeesküvés földönkívüli civilizáció csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 220293





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet