A tízezer barlang misztikuma: egy elveszett civilizáció nyomai lehetnek - állítják a régészek!

2018. május 17., csütörtök




Senki sem tudja, hogyan, és kik vájták ki azt a több tízezer üreget, melyekre Nepálban, 46 méteres hozzáférhetetlen magasságban találtak rá. Egy elveszett civilizáció bölcsője lehetett?

Rengeteg különféle legenda és elképzelés kering a tízezer barlang eredetéről, melyeket nagyon precízen, szinte mértani pontossággal vájtak Észak-Nepálban a Himalája egyik hegyszorosába.

Mint már említettük, sok az elképzelés, de a barlangok rejtélyei közül nem magyaráz meg egyik elmélet sem mindent. Ettől olyan érdekes, és ettől olyan sokszínű a folklór a barlangokkal kapcsolatosan.

Többször szóba került már elveszett civilizáció, vagy épp idegen, égből érkező lények serege. Egy olyan titokzatos misztikum tárul elénk a barlangokkal, amit soha nem láttunk korábban.

A hely a Mustang Királyság néhai területén foglal helyet. Itt találhatóak a barlangok, melyek apró vájatokból állnak, és mélyen bevezetnek a sziklák belső hasadékaiba. Ezek a vájatok néhol 46 méteres magasságban találhatóak.

A Mustang Királyságról jelenlegi ismereteink szerint úgy tartják a történészek, hogy körülbelül 1400 körül jött létre, és egészen a nepáli anschlussig, a 18. század végéig független állam volt.

Egészen addig volt ez így, míg a kínaiak meg nem szállták Tibetet. Autonóm volt, és a szóbeszédek szerint az itt élő népcsoport igen harcos szellemű volt.

Hihetetlen, de még ma is csak különleges engedéllyel lehet a barlangok környékére merészkedni. 1992-ig pedig szinte egyáltalán nem tehette be a lábát senki a Mustang Királyság területére.

Egyesek szerint ez azért van, mert a vidéken lakó emberek ne akarják, hogy a világ megismerje a titkot. A titkot, melyet mélyen, a tízezer barlang vájataiban rejtett el számunkra az idő és a történelem.

A tudósok és régészek alig tudnak valamit a rengeteg sziklába vájt járatról. Pusztán csak annyi bizonyos, hogy sok ezer évesek lehetnek, és egy olyan civilizáció vájhatta ki őket, mely tisztában volt a kő megmunkálásának technológiájával.

A legnagyobb rejtély a készítőkkel kapcsolatos. Ugyanis senki sem tudja, kik, vagy milyen népcsoport készíthette. A területen sok ezer évvel ezelőtt több népcsoport is élt, és felváltva voltak jelen a vidéken, de egyiknek a kultúrájában sem voltak hasonló építészeti jellegű hagyományok.

Messziről az egésznek olyan látszata van, mint egy óriási homokvárnak. A barlangok készítésének eredete sem teljesen ismert, illetve az, hogy pontosan mi célt szolgáltak.

A barlangok belül és kívül is nagyon hasonlítanak a Grand Canyonban felfedezett hasonló stílusban megépült, de mégis némileg különböző földalatti városra.

A barlangok és vájatok falain rengeteg festmény és barlangrajz ékeskedik, melyek bár sok információt láttatnak magukból, mégsem járulnak hozzá a barlang rejtélyének megfejtéséhez. Talán valamiféle erőd lehetett, és a sok ezer vájat arra szolgált, hogy a magasból csapjanak le az ellenségre.

Egy másik elképzelés szerint egy ősi, titokzatos templom lehetett, vagy valamiféle sziklába vájt, „földalatti” város.

A feltételezett készítők a barlangokban található ábrákon kívül szinte semmilyen történelmi vagy írásos nyomot nem hagytak magukról.

Mintha egyáltalán nem is léteztek volna. Még csak arról sincsenek feljegyzések, mikor épülhettek, csak a vájatok kora utal arra, mikor keletkezhettek.

Éppen ezért feltételezik azt a kutatók, hogy a nép, mely ezeket a barlangokat elkészítette, vagy beolvadt a történelem során más népekbe, vagy ami még valószínűbb, hogy egyszerűen eltűntek a Föld színéről.

A mendemondák szerint az égből érkező istenekkel együtt távoztak el, és ezért nem hagytak hátra semmit. Ha ezeknek a legendáknak van valóságalapja, akkor az ősi idegenek elmélet hívői szerint kapcsolatban állhattak nem evilági lényekkel is.

Persze a barlangokat övező folklór meglehetősen vad, és színes történeteket ír le, valójában talán sokkal prózaiabb lehet a válasz a rejtélyre. Már ha egyszer sikerül megfejtenie a tudománynak.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély hihetetlen rejtélyek elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 46086





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet