A Tratcher-illúzió: te rájössz, mi a baj a képpel?

2017. január 4., szerda




A világ leghíresebb illúziójával állunk szemben. Azt sokan tudják, hogy mi is a két kép között a különbség, de vajon azt is tudják, hogy pontosan mi a baj vele?

A Thatcher-illúzió nevű jelenséget a University of York professzora, Peter Thompson írta le először az 1980-as években és ezzel lefektette az alapjait annak a kutatásnak, amely azzal foglalkozik, hogyan érzékeljük az arcokat.

A megoldás az, hogy a jobboldali képen Thatcher szája és szeme fordítva áll. Ez persze nem tűnik nagy dolognak, mégis sokan nem veszik észre, és a legtöbben csak addig jutnak, hogy konstatálják a különbségeket, de azt nem veszik észre, hogy pontosan miben is különbözik a két kép.

Az érdekes az ebben az egészben, hogy a változást - ami elég nagy - alig veszik észre páran, ha nem szólnak nekik.

Ez összefüggésben van azzal, ahogyan érzékeljük az arcokat,ó. Ha a megfelelő irányban, és nem fejjel lefelé állnának a fotók, azonnal nyilvánvaló lenne a különbség, így viszont nem az.

Sőt, ha a képet fejben megfordítjuk, az egyik kép kifejezetten ijesztővé válik, holott ezt nem vesszük észre, nem tudatosul bennünk mikor fejjel lefelé látjuk őket.

A Tratcher illúzió azért volt akkoriban mérföldkő, mert először mutatta be, az emberi agy hogyan dolgozza fel az információt az arcokról.

Nagy vonalakban az arcok hasonlóan épülnek fel: két szem, egy orr, egy száj, szemöldök, haj – az arcfelismerés egyik módja az lehetne, ha az arcot ezeknek a külön részeknek az egységeként ismernénk fel.

Ha így lenne, akkor azonnal felismerné minden ember a különbségeket, és hogy mi a baj a képpel. Azonban ami miatt nem vesszük ezt észre, ez magyarázza azt, hogy az agyunk teljes egészként tekint egy-egy emberi arcra.

Amikor megfordítjuk a képeket fejjel lefelé, az agyunk az arc összerakására fókuszál, és elvesznek a részletek, emiatt jóval nehezebben vesszük észre a második torz képet.

Ez az egyik legérdekesebb tudományos berkekben is vizsgált illúzió, mert mélyen kapcsolatban van nem csak az agyunk arcok iránti érzékelésével, hanem az emberi tudatalattival is.

érdekes érdekesség tudat


Megtekintések száma: 44389





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet