A tuberkulózis új kórokozója érkezhetett Európába egy menekülttáborból!

2018. január 18., csütörtök
Ránk szabadíthatják a biológiai poklot?

Létezik egy, a tuberkulózis új formája, mely nemrég jelent meg Európán belül.

Ez az új változat ellenáll szinte minden kezelésnek, a gyógyszerekkel szemben nem reagál, és korábban nem ismerte az orvostudomány, legalábbis az EU határain belül.

A Die Welt német lap szerint egyértelműen behatárolható a kórokozó forrása: feltehetően egy líbiai menekülttáborból hurcolhatták be az EU-ba.

A német lap a Schleswig-Holstein tartományi Borstelben működő, fertőző betegségekre szakosodott orvostudományi kutatóközpont (FZB) közleménye alapján azt írta, hogy az intézet úgynevezett nemzeti referencia központjának (NRZ) vezetésével egy nemzetközi vizsgálatban 29 menekültnél azonosították a fertőző tüdőbetegséget kiváltó kórokozó egy új fajtáját, amely szokatlan módon négy különböző antibiotikummal szemben is ellenáll.

Valamennyi menekült Európában tartózkodik, 14 Németországban.

Molekuláris biológiai vizsgálatok és a páciensekkel készített interjúk révén sikerült részben feltérképezni a fertőzési láncolatot.Az adatok arra utalnak, hogy a kórokozó a Bani Valíd nevű líbiai város térségében működő menekülttáborban jutott a szervezetükbe.

A kutatásokat nem akármilyen szervek hitelesítették, többek között a The Lancet Infectious Diseases című szaklap, és annak munkatársai, szakemberei.

Az Afrika szarva nevű térségben fejlődhetett ki ez az új baktériumtörzs.

Senki sem tudja, és rekonstruálni sem lehet, hogy hogyan juthatott le a fertőzés a menekülttáborba.

A Németországban kiszűrt fertőzöttek többnyire felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúak, akiket Baden-Württemberg tartományban regisztráltak menedékkérőként.

A külföldiek aránya az utóbbi években folyamatosan emelkedett, 2016-ban – amikor 5916 tbc-s esetet regisztráltak – a külföldiek aránya csaknem négyötödös, 74,3 százalékos volt. A leggyakoribb származási országok közé tartozik Szomália, Eritrea, Afganisztán, Szíria és Románia.

Az EU-n belül tehát nagy a veszélye, hogy a jövőben más, eddig számunkra ismeretlen kórokozók terjedhetnek el, lásd a korábban említett Nyugat-Nílusi láz, vagy az úgynevezett Chikungunya fertőzés.

A megállíthatatlan bevándorlás által olyan biológiai pokol alakulhat ki a behurcolt betegségek miatt, amire egyik ország egészségügye sincs felkészülve.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség egészség betegségek járványok bevándorlás


Megtekintések száma: 20997

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet