A tudósok szerint foton meghajtással elképesztően rövid idő alatt érhetnénk el Szíriuszt!

2017. április 27., csütörtök




Hihetetlen áttörés küszöbén vagyunk?

A tudomány és a technológia ma még nem teszi lehetővé, hogy az emberiség olyan űreszközöket alkosson melyek képese a fénysebességre, ellenben képesek vagyunk olyan tárgyak alkotására, olyan nanohajók készítésére, melyek meg tudnék közelíteni a fénysebesség 20%-át.

Ez óriási előrelépés lenne az űrkutatásban.

Az egésznek az a felfedezés volt korábban az apropója, hogy az Alfa Centauri csillagrendszerben felfedeztek egy különleges, Földszerű bolygót, amin akár élet is lehet.

Éppen ezért a tudósok nagyon hamar el is kezdtek fantáziálni róla, és elkezdték kiagyalni, hogy hogyan is lehetne eljutni a csillagászati szempontból elég közel lévő rendszerbe.

Hiszen az Alfa Centauri alig 4,37 fényévnyire van.

Ez azt jelenti, hogyha képesek lennénk a fénysebességre, akkor 4 és fél év alatt oda tudnánk repülni.

Korábban Stephen Hawking és egy orosz milliárdos jelentettek be egy új programot, a Breakthroug Starshotot, melynek célja egy parányi, lézermeghajtásos űrszonda eljuttatása az Alfa Centauriba.

Vannak azonban olyan hangok, akik szerint más rendszereket, például a Szíriuszt hamarabb elérhetnénk.

A távolság azonban nem minden, és a sebesség sem az. Ezeket le kellene lassítani egy adott ponton, így az út körülményes lenne, és nem biztos, hogy megfelelően kivitelezhető.

Tehát az eszköz csupán elrepülni tudna a rendszer mellett, képtelen lenne alaposabban megvizsgálni a csillag környezetét.

Ha ezt Hawkingék nem oldják meg, arra az esetre egy alternatívát dolgoztak ki a tudósok: Úgy vélik, egy fotonok segítségével haladó szonda sokkal szerencsésebb megoldás lehet.

Egy ilyen szerkezet ugyanis az Alfa Centauri elérésekor a helyi csillag sugárzását felhasználva a korábbi haladási iránnyal ellentétesen indulhatna meg, így lassulva le.

Ily módon, ezeket a lassításokat, gyorsításokat figyelembe véve megnőne ugyan az utazási idő, de alapvetően a Szíriuszt még így is el lehetne érni 69 év alatt.

A technológia ma még nincs teljesen kidolgozva, de állítólag néhány éven belül ez megtörténhet.

Vagyis ha ezt sikerül elérni, óriási távlatok nyílhatnak az űrutazásban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a NAS is dolgozik valamint szintén napjainkban, mely az egész űrutazás világát forradalmasíthatja az EmDrive, azaz a térhajtómű formájában.

Néhány éven belül tehát hatalmas áttörés várható, mely lehetővé teheti majd az emberiség számára, hogy más világokba kalandozzon el.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 44582





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet