A Tully-szörny még mindig csupa rejtély a tudósok számára

2017. február 21., kedd




A prehisztorikus lény nem adja könnyen a titkait. Sokkal furcsább lényről van szó, mint korábban gondolták.

A Tully-szörnyről még ma sem tudják eldönteni, hogy pontosan milyen álalt is lehetett. Bizarr külseje nagyon nagy talány a biológia, és a prehisztorikus állatokra szakosodott kutatók részére.

A Tully szörny első példányát 1958-ban fedezte fel egy francia amatőr régész, Francis Tulli, azóta egy Illinois állambeli kőfejtőből több ezer ilyen kövület került elő.

A szörny 300 millió éve élhetett a tengerekben, és már régóta kutatják a maradványokat, de alig jöttek rá valamire.

A szörny ugyanis nem adja könnyen a titkait. Csupán annyit tudunk biztosra, hogy a Tullimonstrum gregarium gerinces élőlény volt, ami szintén eleve szokatlan.

Erre is nagyon nehezen tudtak rájönni a kutatók, ugyanis a szem vizsgálatából sikerült végül kikövetkeztetni ezt.

A Tully-szörny másik rejtélyét az adja, hogy olyan különleges a testfelépítése, hogy méltán viseli a szörny jelzőt.

Soha azelőtt, és azóta sem találtak még ennyire bizarr külsejű lényt, ez remekül látszik a rekonstrukciós képeken is.

Sokszor felvetődött már az is, hogy talán nem is ennek a világnak a szülötte, és a Tully-szörny valójában egy idegen prokariótából fejlődhetett ki a Föld születése után.

A 35 centiméter hosszú szörnynek karcsú, torpedószerű teste, hosszú farka és ízelt ormánya volt, amely egy tűéles fogakkal teli rákollóban végződött. A feje két oldalán két hosszú nyúlvány volt, amelyek végén ovális alakú fekete foltok ültek.

Nem tudták egyetlen fajba, vagy osztályba sem besorolni, mivel egyikbe sem illet bele, sem a férgekébe, sem a puhatestűékébe se, sem máshová.

Ekkor döntötték el, hogy a lénynek a legszembetűnőbb tulajdonságait veszik alapul a besoroláshoz.

A lényen található furcsa kinövések vizsgálatával sikerült végül megoldani ebben a tekintetben a rejtélyt, és besorolni a Tully-szörnyet a gerincesek közé.

Ez a tény azonban még most is meglehetősen bizarr, és talán a Tully-szörny lesz az egyetlen ehhez hasonló élőlény, mely ilyen felépítéssel ide sorolható.

Valamiféle nagyon bizarr, ragadozó hal lehetett, erre utal a gerince, és a fogak is, valamint a hatalmas farok, de ennél több konkrétummal ma még nem tud szolgálni a tudomány a lényt illetően.

rejtély rejtélyek állatvilág őskor


Megtekintések száma: 62172





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet