A Vénusz sötét sávjai élő mikrobákat rejthetnek

2021. január 1., péntek
A rejtélyes sötét sávok elképzelhető, hogy mikrobiológiai szintű életnek adhatnak otthon.

Mikrobiológiai élet

Egyre inkább pedzegetik a kutatók, hogy a Vénuszon igen is, lehetséges, hogy létezhet élet. Bár a bolygót magát egy forrongó pokolnak hisszük, és tudjuk, mégis létezhetnek a felszínén olyan üregek, árnyékos világok, ahol a mikrobiológiai szintű élet tartósan fennmaradhatott.

Egyáltalán nem elvetett ötlet, hogy valaha létezett élet a Vénuszon. Sőt, egyes modellek szerint egykoron egy az egyben olyan lehetett, mint a Föld.

Eleve a talajszint alatt, vagy annak közvetlen közelében is létezhet idegen élet. A Vénusz egyes hasadékai igen mélyre nyúlnak le a talajba, ezeket sötétebb sávokként láthatjuk a felszínen. Ezen sávok árnyékában a hőmérséklet lecsökkenhetett olyan mértékig, hogy az alkalmas legyen az életre.

Bár maga a légkör az ember számára nem lenne megfelelő, és a legtöbb élőlény is elpusztulna, mégis a mikrobák túlélhetnék ezt a közeget. Mi több, ennek megfelelően fejlődnének tovább.

Egykoron élet volt rajta, talán most is van

Oxigénben gazdag légköre volt, és nagymennyiségű víz borította a felszínét. Ennek nyomait többször látni vélték a műholdas felvételeket vizsgáló kutatók, és azok a NASA szakemberek, akik a felszínről készült fotókat elemezték.

Ezeken ugyanis jól láthatóan ősi vízmosások nyomai voltak, valamint olyan geológiai formációk, melyek csakis a víz jelenlétével magyarázhatóak.

Régen, az ősi időkben, több millió év távlatában élet lehetett a tűzforró bolygón. Ennek lehetőségét körülbelül 750 millió évvel ezelőttre datálták.

Ekkor a bolygó klímája még egészen elviselhető volt, a légköre is megfelelő összetételű lehetett ahhoz, hogy kialakuljon rajta az élet annak ellenére, hogy ennyire közel van a naphoz.

A Földhöz hasonlóan folyékony víz borította a felszínt, melyben élőlények fejlődhettek ki. A kutatások szerint ezek a kedvező feltételek több milliárd évig fennálltak, tehát ha a kedvező környezet ilyen hosszú ideig adott volt, nagy a valószínűsége, hogy valamilyen szintű élet kialakult a Vénuszon.


Mikrobák élhetnek a sötét sávokban

Valószínű, hogy a jövő missziói fogják eldönteni a kérdést, de elméletben tényleg lehetséges, hogy mikrobiológiai szinten organizmusok élhetnek ezekben a résekben, nagyobb árkokban.

Az állandó árnyék ugyanis védelmet nyújt a nagy meleg és a Nap gyilkos sugarai elől.

Sokak szerint ezért is láthatóak különös sötét sávok a Vénusz felhőiben, mert azok innen szabadulnak fel a légkörbe, és kémiai folyamatba lépnek a felhőkkel.

Ezért azok megszíneződnek, és sötétebbé válnak a szerves anyagok miatt. A jövőben több űrszondát és expedíciót fognak odaküldeni, hogy részletesebben szemügyre vegyék ezeket a különleges felhőket, és eldöntsék az élet kérdését a planétán.

tudomány rejtély űrkutatás élet más bolygókon rejtélyerk


Megtekintések száma: 93160

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet