A véres kísértet, Ann Walker legendája

2015. december 28., hétfő




[dropcap]V[/dropcap]alószínűleg minden brit tudja, ki az az Ann Walker, hiszen furcsa legendájával szívesen ijesztgetik egymást a gyerekek. Az Egyesült Királyság egyik leghíresebb kísértetével sok paranormális oldal foglalkozik, mivel a története kapcsán több kérdés is felmerül. Egy bizonyos: kevesen szeretnék, hogy egyik éjjeli látogatójuk Ann Walker legyen. Hogy miért? Lássuk!

Ann Walker története

1680-ban járunk Lumley-ban (ma: Great Lumley), amely egy kis falucska volt a sok közül. Lakói nem is sejtették, hogy több mint 300 év múlva is ismerni fogják a helyet akár a világ másik felén is. A történet középpontjában James Grahame áll, aki akkoriban a dolgozó ember tökéletes prototípusa volt.

szellemek

Egy malomban tevékenykedett hajnaltól késő estig, mivel abban az időben nagyon meg kellett dolgozni az életet jelentő lisztért. A termés nem volt a legjobb, ezért Grahame-et alaposan megizzasztotta a kemény munka. A falu lakói felnéztek rá, derék embernek tartották, gyakran viccelődtek azzal, ha késő este füttyszót hallanak, akkor pontosan tudták, hogy a férfi még nem tért nyugovóra. Grahame szép családot tudhatott a magáénak, a falu lakói mérhetetlen szkepticizmusa ellenére is nagyon szerették, így el sem tudott képzelni jobb életet magának.

Egyik éjjel épp a lisztes zsákokat pakolta, mikor észrevette, hogy hirtelen lehűlt körülötte a levegő.

Ezt nagyon furcsának tartotta, ráadásul a hatalmába kerítette egy nyugtalanító érzés, így körülnézett a malomban. A szeme sarkából megpillantott egy fiatal nőt, aki jellegzetes paraszt ruhában állt tőle pár méterre.

A lány tele volt sebekkel, a fejéből és a felsőtestéből ömlött a vér.

ann-walker-szellemeGrahame nagyon megijedt, mivel rögtön tudta, hogy nem evilági lénnyel van dolga. A kísértet Ann Walker néven mutatkozott be neki, és azt állította, meggyilkolták. Elmesélte Grahame-nek, hogy a szomszédjával, John Walkerrel élt együtt, aki a szavát adta, hogy vigyázni fog a várandós lányra.

Hogy ne tudódjon ki a terhessége, elrejtették őt, m ahelyett, hogy biztonságban megszülhetett volna, egy Mark Sharpe nevű bányász meggyilkolta a csákányával. A kísértet állította, hogy halálának helyszínén ott maradt gyilkosa véres cipője és zoknija, ami rács mögé juttathatja Sharpe-ot. Grahame nem tudta mire vélni a dolgot, ám Ann Walker figyelmeztette, addig fogja kísérteni, amíg el nem vezeti a rendőrséget a holttestéhez.

A férfi persze halálra volt rémülve, de nem szólt senkinek a különös jelenésről, mivel tudta, csak kinevetnék, ráadásul nem akart belekeveredni egy gyilkossági ügybe. Hetekig nem történt semmi, ám Grahame felesége észrevette, hogy férje furcsán viselkedik. Már nem fütyörészett munka közben, egyre szótlanabbá és komorabbá vált. Senki sem értette a hirtelen változást, ám Grahame kitartóan hallgatott. A következő jelenés a munkából hazafele menet érte.

Ann Walker ismét megjelent előtte, ruhája szintén véres volt, Grahame ezúttal több sebet is látott rajta. A nő dühösen követelte, hogy a férfi segítsen leleplezni a gyilkosa kilétét. A férfi változatlanul hallgatott, ám egyre szótlanabb és soványabb lett.

Szenteste előtt látogatta meg őt a kísértet utoljára, ekkor tört meg. Jelentette a hatóságoknak az eltűnt lány esetét, akik először kétkedve fogadták a férfi beszámolóját.

Ugyan keringtek pletykák egy bizonyos parasztemberről, akinek unokahúga váratlanul eltűnt a házából, ám senki sem tulajdonított túl nagy jelentőséget az ügynek. Grahame azonban pontosan megmondta, hol találhatják meg a nyomozók az eltűnt nő holttestét, ráadásul megemlítette az elkövető véres lábbelijét is. A rendőrök megtalálták Ann Walker holttestét, akinek bomló teteméről nemigen lehetett megállapítani, hogy csákánnyal végeztek-e, de mivel a gyilkos fegyvert és a véres cipőt is megtalálták a test mellett, így az ügyet le is zárták. Walkert és Sharpe-ot bűnösnek találták emberölés vádjában, és felakasztották 1681-ben. Ann Walker szelleme többé nem jelentkezett, Grahame pedig falujának hőse lett.

Spekulációk

A történet kapcsán már az 1680-as években is több elmélet merült fel. Mivel Ann Walker unokabátyja jó hírnek örvendett, ezért a falu egyes lakói nehezen hitték el, hogy benne lett volna a keze a 25 éves lány meggyilkolásában. Mások azt állították, Walker már a felesége halála előtt is erőszakos férfi volt, így ő okozta annak a nőnek a halálát is.

ann-walker

Összesen tehát kétféle teória látott napvilágot: az egyik szerint Walker és Sharpe együttes erővel távolították el a lányt az útból, akinek a szelleme visszatért, hogy figyelmeztesse a falu lakóit a sorozatgyilkos kilétéről. Ez az eredeti történet. A másik elgondolás szerint Grahame ügyesen megszervezte a lány elrablását, majd annak meggyilkolását. Senki sem gyanakodhatott rá a kimaradása miatt, mivel alapvetően késő estig dolgozott, ráadásul becsületes ember hírében állt.

Néhány falusi szerint Grahame és Walker nem voltak túl jó viszonyban egymással, ezért a molnár úgy rendezte meg Ann Walker gyilkosságát, hogy rá tudják majd bizonyítani haragosaira.

Ez sikerült is neki, hiába állította magáról mindkét vádlott, hogy ártatlan. Akik ma is foglalkoznak a témával, váltig állítják, hogy Grahame sáros az ügyben, mivel túlságosan megrendezettnek tűnt a helyszín (ki hagyná ott a perdöntő bizonyítékot a gyilkosság helyszínén), ezért egykori hírneve már nem olyan makulátlan, mint majd’ 400 évvel ezelőtt volt.

A legendáról napjainkban

A történet megosztja nem csak a mostani lakókat, hanem az egész világot. Többen kísértetet tettek arra, hogy pontot tegyenek az ügy végére: megpróbálták megidézni Ann Walker szellemét. A szeánszokon több fura dolog is történt, mint például hirtelen lehűlő levegő, táncoló gyertyaláng, de egyszer sem látták a fiatal hölgy alakját. A médiumok és önkéntesek végül felhagytak a kísértet felkutatásával.

Talán sosem kapunk választ arra, ki is volt valójában Ann Walker, és ki volt az, aki elvette az életét, ám annyi bizonyos, hogy a szerencsétlen hölgy esetének története nem mostanában fog kikopni a köztudatból.

kísértet szellem szellemek kísértetek


Megtekintések száma: 19149





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet