A világ 7 legrejtélyesebb elveszett ősi városa

2017. május 22., hétfő




Ezek a városok már egyszer elvesztek a történelem folyamán, és nem egy közülük olyan megdöbbentő titkokat rejt, melyekre ma sem tudjuk a választ.

Összegyűjtöttük a 7 legrejtélyesebb ősi romvárost, melyek a mai napig számtalan rejtéllyel kecsegtetik a tudósokat!

Machu Picchu

Az az egyik legrégebbi elveszett inka romváros. Szó szerint elveszett volt sokági a történelem folyamán, mintha cska egyszerűen kitörölték volna. Az Andok hegyláncai között, egy csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város.

Eredetileg valamikor 1438 körül építhették, majd végül 1570-ben el is hagyta az utolsó lakója. Hosszú, 400 éves csend következett, mígnem újra előkerült az 1911-ben.

A tudósok mai álláspontja szerint Machu Picchu nem volt igazi város, inkább az inka társadalom uralkodó osztályai számára épített templom és palotaegyüttes.

Tikal elveszett városa

Tikal nem volt más, mint a maják egykori civilizációjának legnagyobb városa. A város jelenleg is a világörökség része, és számtalan rejtély övezi, és övezte a múltban.

A romok mélyen az esőerdőben találhatók, ezért nagyon sokáig gyakorlatilag felfedezetlen maradt, és sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy előkerüljön, és régészek bukkanjanak rá.

Az ősi városban hatalmas királyi paloták, piramisok és feliratokkal ellátott emlékműhelyek találhatóak. 562-ben Tikalt lerombolták Caracol parancsára. A legkimagaslóbb, fennmaradt épület a hat hatalmas mezoamerikai lépcsős piramis, melyek tetején templom található, és gyakran olyan összeesküvés elméletek keringenek róla, hogy a piramist idegenek látogatják, és látogatták azt a múltban.

Modern ember időhiánya és a tibeti csend

Pompeji az egyik legtitokzatosabb, egyben legismertebb ősi város, mely az ókorban virágzott, Nápoly közvetlen közelében. Mint ismeretes, az egész várossal a Vezúv - egy a környéken, a város közelében lévő aktív vulkán - kitörése végzett.

A város talán világvárossá nőhette volna ki magát, ha Krisztus után 79-ben a közelében fekvő Vezúv nem törölte volna el a Föld színéről.

A kitörés olyan nagy erejű volt, hogy mindössze egyetlen nap kellett ahhoz, hogy a vulkánkitörés teljesen elpusztítsa a várost.

Babilon

Babilon - vagy ahogyan sokan mondják, Babilón - az ősi mezopotámia területén található egyik legnagyobb és legfejlettebb infrastruktúrával rendelkező városa volt.

A sumerek egyik központja, és a kultúra és civilizáció legelső bölcsői közé tartozott.

A történelmi leletek szerint már az i. e. 4. évezredben létezhetett. Babilonnak, Marduk isten legfőbb kultuszhelyének első említése az akkád Sarrukín idejéből (i. e. 24. század végéről) származik. 

A 2003-as iraki háború során egy amerikai osztag helikopteres bázist alakított ki a térségben, ami régészek szerint óriási fizikai károkat okozott – igaz ugyanakkor meg is védte Babilont a műkincsrablóktól.

A mai napig rengeteg olyan elmélet kering Babilonról, hogy ez lehetett a legelső földönkívüliek által is lakott város, ahol az ősi istenek és emberek együtt éltek.

Száncsi

A világ legszebb, és egyben legjobb állapotban fennmaradt buddhista emlékei Száncsi városához köthetőek. Ez a hely Bhopátől 50 kilométerre fekszik, és a buddhista vallási világ központja volt.

Érdekesség, hogy Buddha maga sohasem járt itt, ennek ellenére lett a buddhizmus központi városa. A város nagyon virágzó kulturális sokszínűséggel rendelkezett.

A buddhizmus indiai hanyatlását követően Száncsi és templomai évszázadokig feledésbe merült. A legtöbb térképész és kutató, de még a kalandorok sem voltak tisztában vele, hogy pontosan merre található, vagy hogy létezik-e még egyáltalán.

Száncsit végül 1818-ban fedezték fel újra, de helyreállítása csak mintegy száz év múlva kezdődött meg.

Chan Chan

Ez volt Dél-Amerika legnagyobb városa, mely a prekolumbián időkben épült, és virágzott, méghozzá Peru északi részén helyezkedett el. A város rejtélyes módon a szokottnál is fejlettebb volt, derékszögű úthálózattal, és a mai modern városokra hasonlító beépített lakótömbökkel.

Sokszor kapja meg ezért azt a vádat az egykori város, hogy talán földönkívüliek építhették, vagy legalábbis segédkeztek az építkezésben.

1532 körül Francisco Pizarro teljesen elhagyhatva találta Chan Chan városát. Beszámolója szerint a város egyes épületelemei és falai nemesfémmel voltak beborítva. Mesés helyként írta le, egy igazi nemes birodalom fővárosaként.

Napjainkban ez az egyik legveszélyeztetettebb emlékmű, mivel a város épületeinek a falai erősen mállanak.

Angkor

A kambodzsai erdőségek, sűrű dzsungelek mélyén létezik egy hely, mely már többször elveszett, és többször megtalálták.

Angkor templomai Kambodzsa fővárosától, Phnom Penh-től 240 kilométerre északnyugatra, Siem Reap városától északra emelkednek a mindent elnyelő őserdő méregzöld tengere fölé.

A precízen kifaragott köveket mindenféle kötőanyag nélkül tették egymásra, mégis még mindig áll az épületek nagy része. A szobrokat, falakat arannyal díszítették. Sokak szerint az egyik legnagyobb, dzsungel mélyére épített ősi város volt a világon.

Angkorral kapcsolatban kevés dolgot tudni biztosan: a létezése, a virágzó milliós birodalom léte, a kezdeti indiai hatás tény. De hogy miből fejlődhetett ki ez a csodálatosan erőteljes, egyedi és megkapó khmer kultúra, kik voltak a tervezői, építészei, honnan tanulták mesterségüket és végül hová tűntek a XV. század derekán - máig rejtély, ami évente turisták millióit csábítja Délkelet-Ázsiába.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek elveszett civilizációk ősi civilizációk


Megtekintések száma: 136697





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet