A világ 7 legrejtélyesebb szent ereklyéje: egyikre sincs magyarázat?!

2021. május 26., szerda
A Jézus keresztjéből származó 2000 éves szögek, a Szent Grál, vagy Szent Januarius vére csak néhány azok közül a szent ereklyék közül, melyeket még ma is rengeteg rejtély övez. a világ 7 legrejtélyesebb szent ereklyéjének nyomában.

A világ reménytelen lenne, ha nem lennének olyan ereklyék, melyek az embereket emlékeztetik arra, hogy egykoron mi történt, és mi helyünk van a világban.

A világvallások, főleg a kereszténység az elmúlt 2000 év alatt tekintélyes mennyiségű ereklyét halmozott fel. Ezek között akadnak legendás darabok is, mint amilyen a Szent Grál, melynek még ma sem tudják a pontos lelőhelyét.

A keresztfából származó szögek

1990-ben egy ősi jeruzsálemi sírból kerültek elő azok a 2000 éves szögek, melyekről azt beszélik, hogy azokkal feszítették keresztre Jézust. A heves vitákat kiváltó relikviák később eltűntek, majd nemrégiben újra előkerültek, ismét nagy port kavarva maguk körül.

Az értékes és egyben nagyon bizarr leletet abban a sírban fedezték fel, amely Jézus tárgyalását vezető Joseph Caiaphas csontjait tartalmazta.

Szent kezek

Angliában létezik egy apátság, mely egy XIV. században élt, katolikus életet élő vértanú kezét őrzi. Az ismeretlen szent maradványai jól konzerválódtak, és gyakorlatilag a kezek mumifikálódtak, így az idők végezetéig megmaradhatnak.

Eredeti gazdájának gyógyító erőket tulajdonítottak, és egy időben rendszeresen zarándokoltak is ide különféle beteg emberek a világ minden tájáról, ugyanis az a hír járta, hogy aki kezet csókolt, az meggyógyult.

Szent Januarius vére

1700 évvel ezelőtt élt egy Januarius nevű férfi, akit halála után szentté is avattak. Azóta rengeteg idő telt el, és előkerült egy üvegben tárolt alvadt folyadék, melyről sokan állítják, hogy ez tartalmazza a szent vérét.

A középkorban, amikor a holttestét Nápolyba hozták, az alvadt vére csodás módon ismét folyékonnyá vált. 

Azóta évente 18 alkalommal következik be a csoda. A tudósok szerint az üvegben nem vér van, hanem egy olyan folyadék, ami tixotróp tulajdonsággal rendelkezik, ugyanakkor soha nem volt még alkalmuk közelebbről megvizsgálni a tudomány képviselőinek, így akár tényleges csodáról is beszélhetünk.

Szent Lucia mumifikálódott teste

Aki Velencében jár, az meglátogathatja a szintén szentté avattat asszonyt, akinek a teste olyan jól mumifikálódott, hogy sokan esküsznek rá, hogy Szent Lucia még ma is él, csak nagyon mély álomba szenderült, de a végidők harsonáira fel fog ébredni.

A hozzá fűződő legenda szerint Szicíliában élt eredetileg, ahol kivájta a saját szemét, mert nem szerette volna feláldozni a szüzességét.

A 80-as évekbe tudományos vizsgálatokat végeztek a testen. Megállapították, hogy a mellkas formája alapján a test valóban egy szicíliai nőé, de nem tudni, hogy kié. Több ember számolt be arról, hogy visszanyerte a látást, mikor ellátogatott a szent holttesthez.

Szent Grál

Ez a valaha ismert legrejtélyesebb, legmisztikusabb ereklye, amit az emberiség ismer. Misztikumát talán azért őrizte meg ilyen jól, mivel a mai napig nem akadtak a nyomára.

Az eredeti legenda szerint Jézus ebből a kehelyből ivott az utolsó vacsorán, és keresztre feszítése után Arimathiai József ebbe fogta fel a sebeiből kifolyó vért. Rengeteg legenda és történet alakult ki róla, és sokan azt beszélték egy időben, hogy a Szent Grál ki lett menekítve, és a templomosok kincsei között rejtették el, majd végül Franciaországba vitték, egy ismeretlen hegységben található várba.

Azóta is rengeteg szóbeszéd, különféle történelmi eredetű legenda kering a köztudatban róla. Sokak szerint létező dologról van szó, különben nem írnának ennyit róla különféle hiteles iratok. Egy másik, modernebb teória szerint a Szent Grál Jézus Krisztus vérvonalát jelenti. Eszerint az elmélet szerint Jézus nem halt meg a Kereszten, és gyermeket nemzett, aki tovább vitte a királyi vérvonalat.

Viaszba mártott fej

Az egyik leghátborzongatóbb szent ereklye kétségkívül Szent Katalin feje, amit viaszba mártottak, majd később kiállítottak Olaszországban, és mely ma is megtekinthető a látogatók számára.

Az ország patrónusát 1380-ban temették el Rómában, később exhumálták és lefejezték, hogy a sziennai polgároknak is legyen saját ereklyéjük. Morbid sajátossága a hitnek, az egyszer biztos.

Szent Klára szíve

Szintén Olaszországban található az a nagy, igen formátlan szív, illetve annak jól konzervált maradványa, mely mellett egy középkori olló is található.

Az olló nem más, mint az az olló, mellyel Szent Klára szívét a legenda szerint kivágták. 1308-ban apácafőnöknő volt egy kolostorban, és azt találta mondani a nővéreinek, hogy "ha Krisztus keresztjét keresitek, vegyétek ki a szívemet, ott megtaláljátok a szenvedő Urat". Ezt az apácák végül érthetetlen módon szó szerint értelmezték.

rejtély rejtélyek vallás jézus biblia


Megtekintések száma: 169938

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet