A világ egyik legbonyolultabb szerkezete: 10 legfontosabb tény a most elindított gépezetről!

2018. október 24., szerda




Megmentheti a jövőt!

Napjainkban egyre jobban előtérbe kerül a fenntartható energiaellátás és a környezettudatosság kérdése. Bár néhány környezetvédő szervezet hevesen állítja, hogy az úszó atomerőmű káros a környezetre, számos tény ennek ellenkezőjét támasztja alá.

A 2018. április 28-án – a szentpétervári Balti Hajógyárból – Murmanszkba útnak indított világ első úszó atomerőművi blokkja nevét a XVIII. században élt világhírű orosz tudósról, Mihail Lomonoszovról kapta. Négy tengert átszelve (Balti-, Északi-, Norvég- és Barents-tenger), 4000 kilométert megtéve május 17-én érkezett Murmanszkba. Két nappal később 19-én ünnepélyes keretek között fogadták az orosz jégtörők báziskikötőjében, ahol az úszó atomerőmű KLT-40C típusú reaktorait üzemanyaggal töltötték fel. Ezt követően ismét nagy utat tett meg és október 2-án az Atomflot murmanszki kikötőjében a gyártó cég Balti Üzem szakemberei befejezték a nukleáris fűtőelemek betöltését a hajó bal oldali, második reaktorába is.

A Lomonoszov Akademikus úszó atomerőmű végső állomáshelye a csukcsföldi Pevek városa. Itt a hálózatra való csatlakozás után mint a világ első úszó atomerőműve, a legészakibb nukleáris létesítményként fog üzemelni. A reaktorok fizikai indítása után, 70 tagú személyzettel a fedélzetén várhatóan 2019 nyarán vontatják át az északi hajózási útvonalon a peveki állomáshelyre. Jelenleg már zajlik a fogadásához szükséges part menti infrastruktúra kiépítése, ami a biztonságos kikötéséhez és üzemeltetéséhez szükséges mólók, hidraulikus létesítmények és egyéb épületek kivitelezését jelenti.

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C reaktort építettek be (amelyek 70 MW villamos teljesítménnyel rendelkeznek, jelentős mennyiségű hőenergiát képesek előállítani normál üzemmódban). Ez egy hozzávetőleg százezer lakosú város folyamatos energiaellátását lenne képes biztosítani. A blokkok sziget üzemmódban is üzemelhetnek és alkalmassá tehetők tengervíz sótalanítására.

Az orosz atomtudósok és hajóépítők által tervezett reaktorblokkot egy 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna vízkiszorítású hajótestre építették. Az Északi-sarkkörön túl üzemelő, több száz reaktor/év biztonságos működtetését maguk mögött tudó orosz atomjégtörő-flottával szerzett tapasztalatok felhasználásával építették meg és a jármű vontatás segítségével képes a helyváltoztatásra.

A világ első kis teljesítményű mobil atomerőművi blokkja a Lomonoszov Akademikus név mellett a 20870-as projektszámot viseli. Jelenleg ez a „hajó” jelenti a kis teljesítményű mobil egységek sorozatának legfontosabb projektjét. A későbbi úszó atomerőművek feltehetően az északi és távol-keleti területeken működnek majd, és céljuk az lesz, hogy energiával lássák el a távoli iparvállalatokat, a kikötőket, illetve biztosítsák a nyílt tengeren lévő olaj- és gázfúrótornyok energiaellátását.

Az úszó atomerőmű, tervezésének köszönhetően, rendkívül biztonságos. Minden lehetséges kockázatra felkészítették. Képes ellenállni egy cunaminak vagy akár más természeti csapásnak is, mint például egy földrengés. Az úszó atomerőmű teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek és önmagában nem jelent veszélyt a környezetre.

A többi tényről a Tudománypláza weboldalán olvashatsz!

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: TudományPláza

tudomány érdekes


Megtekintések száma: 47401





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet