A világ egyik legmélyebb víz alatti barlangját fedezték fel

2016. október 5., szerda




Búvárok fedezték fel azt a víz alatti titokzatos barlangrendszert, mely 1325 láb mélyen fut végig a felszín alatt.

A klausztrofóbia, azaz a bezártságtól való pánikszerű félelem sokaknak a sötét helyeken, szűk folyosókat jelentik.

De a rémálmainkat csak egy korom sötét, víz alatti barlang eleveníti fel igazán.

Most lengyel búvárok bukkantak egy olyan titokzatos barlangra, mely könnyen lehet a világ legmélyebb víz alatti barlangrendszereinek egyike.

Új járat a barlangban, mely elvezet a Föld legmélyebb pontjához

Krzysztof Starnawski a Hranicka Propast nevű barlangban merült egyet, amikor felfedezett egy olyan járatot, mely mélyebbre vezet, mint bármi, amit valaha láttak ezen a bolygón.

Így a rutin merülés hamar egy különleges felfedezéssé vált, melyre az egész világ felfigyelt.

A szóban forgó barlangot annak idején még 1999-ben fedezték fel, de nem tudták feltárni minden üregét, és a benne futó járatokat, és hogy azok hová vezetnek, milyen mélyek.

Egy két éves expedíció sorozat keretében merülgettek a búvárok, így Krzysztof is, amikor nemrég rátaláltak egy olyan járatra, mely levezetett egészen 1325 láb mélyre is, ezzel a legmélyebb ilyen víz alatti barlangjáratává téve a lyukat.

Lehetetlen emberes merülés

Olyan mélyen van a járat alja, hogy csak a legprofibb búvárok voltak képesek lemerülni, különleges képzettséggel és felszerelésekkel.

Egyes helyekre pedig már csak távirányítású robotokat tudtak leküldeni.

A robotok által készített felvételeken észrevették, hogy régim több ezer éves fák maradványai, ágak, és facsonkok találhatóak az üledékben.

Éppen ezért úgy gondolják, hogy a barlang korábban közel helyezkedett el a felszínhez, ahová az elpusztuló fák beestek, majd az évezredek, évmilliók alatt a járatok letolódtak a föld mélyébe.

Egyes elméletek azt vetik fel, hogy a víz alatti barlangok egy nagyon kis része képes olyan mélyre lenyúlni, hogy az már részben belelóghat a Föld képlékeny köpeny rétegébe.

Ezt az elméletet még nem sikerült bebizonyítani, de a geológusok egy része lehetségesnek tartja, továbbá azt is, hogy a köpenyben kisebb légbuborékok találhatóak, melyek korábban barlangrendszerek részei voltak.


Megtekintések száma: 136973





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet