A világ hátborzongató szellemvárosai

2015. október 20., kedd




Szerte a nagyvilágban számos város elhagyatottan, kihaltan várakozik a sorsára, hogy a természet eleméssze az utolsó rozsdás szöget is. Atomkatasztrófa, földrengés, elhagyott bányák, elhibázott ingatlanprojektek, egészségtelen életkörülmények, erőszakos kitelepítések - mind-mind egy élő város bukásának okai.

Centralia

Az amerikai Pennsylvania állambeli Centralia napjainkra hátborzongató szellemvárossá vált, egy bányatűz következtében ugyanis lakosainak el kellett hagyniuk. A tűz elterjedt a település alatti bánya járataiban, sőt, a mai napig ég, mérgező gázokat bocsátva ki a földből, és szétszaggatva azt. A hely veszélyes, így nem javasolt a látogatása - erre a hatóságok is felhívják a figyelmet -, ennek ellenére számos turista merészkedik a város egykori területére.

centralia-tuz-2

Kolmanskop

A Namíbiai-sivatagban található Kolmanskop egykor népes utcáit és házait ma a homok vette uralma alá, miután a gyémántláz idején virágzó várost fokozatosan elhagyták lakói. A kísérteties település ma engedéllyel látogatható, melyet Luderitz városában, a Sperrgebiet panzióban lehet beszerezni.

kolmanskop

Prypiat

A Csernobiltól 16 kilométerre fekvő ukrajnai település jelenleg elhagyatottan ál, miután az atomerőmű felrobbanása után 1986-ban teljes lakosságát - mintegy 50 ezer főt - evakuálták.Prypiat ma is félelmetes látványt nyújt, egyúttal a katasztrófaturisták kedvelt célpontja.

szellemvaros

Famagusta

A Ciprus északi részén található Famagusta Varosha nevű negyedét 1974-ben, a török megszállás következtében evakuálták. Az egykori fényűző turisztikai központ szállodaépületei ma is üresen tátongnak, területükre csak a török hadsereg tagjai léphetnek be.

famausta

Bodie

Az igazi vadnyugati szellemváros az amerikai Sierra-Nevada-hegység keleti oldalán, Kaliforniában fekszik. A település az aranyláz idején rendkívül gyorsan felvirágzott, a bányák bezárásával azonban lakói fokozatosan elhagyták. A helyet ma évente 200 ezer turista keresi fel.

bodie-szellemvaros

San Zhi

Az észak-tajvani San Zhit a felső tízezer nyaralóhelyének szánták, ám a futurisztikus üdülőket a gazdagok sohasem vehették birtokukba. A hely felépítése ugyanis számos emberéletet követelt, ami miatt sosem engedték befejezni a projektet. A környéken élők úgy tartják, az áldozatok szellemei máig nem hagyták el a helyet.

san-zhi-szellemvaros

Berlin

Az Amerikai Egyesült Államokban található, nevadai Berlinszintén az aranyláz idején élte fénykorát, a kitermelés megszűnésével azonban igazi szellemvárossá vált. Ma vezetett túrákkal várja az utazókat, melyek során betekintést nyerhetnek a bányászok egykori mindennapjaiba, egyúttal Nevada színes és izgalmas múltjába.

berlin-szellemvaros

Belchite

A spanyolországi Belchite házai és utcái között a turistákon kívül ma már csak a kísértetek járnak, miután 1937-benFranco tábornok katonái és a spanyol republikánusok a településen és környékén ütköztek meg a spanyol polgárháború során. A romokat a sötét múlt mementójaként érintetlenül hagyták.

belchite-szelelmvaros

Hashima

A hashimai tengerfenék alatt a 19. században óriási szénlelőhelyeket találtak a kutatók - a szenet kitermelő bányászoknak és családjaiknak a japán Hashima-szigeten sorra építették a hatalmas betonlakhelyeket, azonban a kőolaj térnyerésével kénytelenek voltak azokat örökre elhagyni. A romokat 2009-ben nyitották meg a turisták számára.

hashima-szellemvaros

Oradour-sur-Glane

A Franciaország szívében fekvő település ma elhagyatottan áll, romos házai és elpusztított utcái máig őrzik a második világháború rémtetteinek emlékét. 1944-ben a németek rendkívül kegyetlen módon mészárolták le az itt élő férfiakat, nőket és gyerekeket - a legtöbben elevenen égtek el.

oradour-szellemvaros

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 20442





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet