A világ legcsendesebb szobája: 45 perc elég bárkinek, hogy megőrüljön benne!

2019. február 4., hétfő




Őrjítően csendes a -9 decibeles szoba! A leghatározottabb embereket képes volt kizökkenteni egyetlen óra leforgása alatt!

Egészen új értelmet nyer a csendes pihenő fogalma a minneapolisi Orfield laboratórium süketszobájában.

Az átlagosan csendesnek gondolt szobák zajszint 30 decibel körüli, a világ egyik legcsendesebb helyiségében azonban ez az érték mindössze -9 dB.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy semmit sem hallunk, csak a saját testünkből érkező hangokat.

A szívverés, a gyomorműködés, a nyelés, sőt a belső fül apró neszeinek szokatlanul felerősödő hangszintje, illetve a totális csend igazából a sötétséggel párosítva nyomasztó, a leghosszabb idő, amit valaki ilyen körülmények között el tudott tölteni a kamrában, 45 perc volt.

A laborvezető Steve Orfield elmondása alapján az sem ritka, hogy az átmeneti hallásvesztés a látást is befolyásolhatja. Nem ritka, hogy a szobában töltött idő alatt vagy után az alany hallucinálni kezd.

A tapasztalatok alapján a többi érzékszerv működése is felerősödik.

A különlegesen halk helyiség titka a speciális kialakítású falakban és plafonban rejlik, mert a szokványos felületekkel ellentétben ez nem visszaveri, hanem elnyeli a hanghullámokat, méghozzá olyan sikeresen, hogy semmilyen szintű visszhang nem alakul ki a szoba falai között.

Ez a tulajdonság adta az unechoing room, vagyis visszhangmentes szoba elnevezést is.

A vasbeton falakat 1 méter vastag, üvegszálas anyagból készült, speciálisan kialakított szivacsok borítják, a helyiségbe pedig egy a bankok trezorjainál használt hatalmas fémajtón keresztül lehet bejutni.

A speciális csendszobában használati tárgyak, például telefonokba szerelt LED-es kijelzők, autóműszerfalakba szánt kapcsolók zajszintjét tesztelik.

A nem igazán halk áruiról ismert Harley-Davidson, a Cessna és a Black&Decker is bevizsgálta már a laborban a termékeit.

Az Orfield laborban az itt végzett egyéb hangtechnikai kísérletek miatt nemcsak szupercsendes, de kifejezetten hangok felerősítésére kitalált helyiség is van, ahol a 90 méter távolságban elmondott szavakat úgy hallani, mintha a beszélő mindössze 90 centire állna a hallgatótól.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Titokterminál.com, index.hu

érdekes hihetetlen bizarr


Megtekintések száma: 14754





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet