A világ legerősebb kígyómérge: méreg, vagy gyógyszer?

2016. november 3., csütörtök
A Délkelet-Ázsiában honos kígyónak van a világ legerősebb mérge. Sokan csak a gyilkosok gyilkosának nevezik. De vajon tényleg ennyire halálos? Vagy a mérge életeket is menthet?

Különleges méreg

A Délkelet-Ázsiában őshonos, átlagosan két méter hosszú kék korallkígyó, amely többek között kobrákkal táplálkozik, a legnagyobb méregmiriggyel rendelkező kígyófaj, mérge szinte azonnal hat a zsákmányára.

Egy új kutatás szerint a méreg olyan receptorokat támad, amelyek az emberi fájdalomért is felelősek, így lehetséges gyógyászati felhasználásukat érdemes vizsgálni

"A legtöbb kígyónak lassan ható mérge van, ami olyan, mint egy erős nyugtató. Elálmosodik, lelassul tőle az ember, mielőtt meghal" – nyilatkozta Dr. Bryan Fry, a University of Queensland Egyetem egyik neves professzora.

A kígyónak a mérge olyan különleges, hogy nem túlzás azt állítani, hogy azonnal hat. Ez azon is meglátszik, hogy az állatnak milyen más élőlények jelentik a prédát.

Ugyanis ezeknek az állatoknak egy jó része olyan állat, melyet azonnal meg kell ölnie, mivel azok képesek lennének akár vissza is támadni.

Fájdalomcsillapító lehet belőle

Sok orvos látta már a méregben korábban is a fantáziát, azonban mindez idáig nem tudtak vele mit kezdeni, mivel nem voltak képesek megfejteni a méreg hatásmechanizmusát.

Az utóbbi évek tudományos és genetikai fejlődése azonban lehetővé tette azt, amit korábban lehetetlennek gondoltak, és mára már részben sikerült megfejteni a kígyó mérgének működését.

Mivel a méreg olyan erős, mint egy nyugtató, adódik a praktikum, hogy jó fájdalomcsillapító válhatna belőle.

Az orvostudománynak kifejezetten jól jönne, ha egy nagyon erős fájdalomcsillapítót tudnának kifejleszteni, melyből elég lenne egy kis adag az egész test elkábításához.

Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha létezne egy gazdaságos, kis mennyiségben is bivaly erős fájdalomcsillapító, mely akár az altatást is kiválthatná.

Persze a dolog nem ennyire egyszerű. Az orvosoknak és kutatóknak még sok mindent kell számba venniük, és teljesen fel kell térképezniük a kígyó mérgének hatásmechanizmusát

Ezek után pedig még hátra vannak a biológiai kísérletek, és azoknak az eredményeinek a értékelése. Csak ezután következhet az utolsó lépcsőfok, vagyis a klinikai tesztek, amikor embereken tesztelik majd a kifejlesztett fájdalomcsillapítót.

Ha egy ilyen szer ott is hatásosnak bizonyul, és átmegy a teszteken, akkor kerülhet majd sor a széleskörű gyártásra és alkalmazásra, mely bár még éveket vehet igénybe, elképzelhető, hogy a jövőben egy szupererős, mellékhatások nélküli fájdalomcsillapítót fejleszthetnek ki belőle.

tudomány érdekes érdekesség orvostudomány


Megtekintések száma: 23565

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet