A világ leghíresebb szellemhajói, és azok hátborzongató története

2017. május 6., szombat
A szellemvárosok után a szellemhajók okoznak sok fejtörést a parakutatók körében. Gondoljunk bele, mi minden állhat egy kapitány és legénység nélkül hánykolódó hajó megléte mögött: kalózkodás, lázadás, gyilkosság, rossz időjárás.

Aztán ott vannak a vadabb elképzelések: idegen támadás, tengeri szörnyek, Bermuda-háromszög. Manapság is rengeteg bejelentés érkezik a vízen hánykolódó hajókról, amik olykor még legénység nélkül ki is kötnek. A rémisztő jelenségeket többen igazolják, a nagyvilág pedig értetlenül áll az esetek előtt.

Azokat a hajókat nevezzük így, amik legénység nélkül sodródnak a vízen. 

Hogy miért nincs legénysége, az vitatott téma, általában a magára hagyott hajókon nem látni semmilyen külsérelmi nyomot, sem vért, sem dulakodásra utaló jeleket, ezért az egész úgy tűnik, mintha a személyzet egyszerűen eltűnt volna.

Évszázadokkal ezelőtt úgy vélték, tengeri szörnyek, szirének és leviatánok végeztek a legénységgel, vagy épp az égből ereszkedtek alá hatalmas szörnyek, amik marokszám ragadták el az embereket.

Manapság ez egészen elképzelhetetlen magyarázat, a szellemhajók viszont továbbra is léteznek, sőt, egyre többet lehet látni a tengerek és az óceánok vizein.

Kétségtelen, hogy ezek az érdekes jelenségek sokak figyelmét felkeltették, így mára már szinte vadásszák a szellemhajókat. Az internet tele a képeikkel és meghökkentő történeteikkel, ám az első híres eset még jóval a világháló megszületése előttről ismeretes.

Mary Celeste

1872-ben nagy port kavart a hajó esete. Egy kereskedelmi járat bukkant rá a Mary Celeste-re az Atlanti-óceán kellős közepén. Azt hitték, a hajót megcsáklyázták, ám semmilyen sérülést sem láttak rajta. A fedélzetre érve rögtön kizárták a kalóztámadást, mivel a hajó rakománya meglehetősen nagy értékű volt, és az ékszerekből sem hiányzott semmi.

Legalább fél évre elegendő étel is volt a hajón, fegyverek és ruhák sem hiányoztak a matrózok alvóhelyéről. Ugyan a fedélzet kicsit vizes volt, de kizárták egy nagyobb vihar lehetőségét, mivel a Mary Celeste-en tapasztalt hajósok utaztak, ráadásul a kevésbé rögzített elemek is a helyükön maradtak. A hajóra bukkanó legénység persze rögtön pánikba esett, tengeri szörnyek és égből alászálló, idegen lényekre gyanakodtak.

Bel Amica

A Bel Amica egy klasszikus, kétárbocos hajó, amit Olaszországnál, Szardínia partjainál találtak meg 2006-ban. Az eset nagyon hasonlít a Mary Celeste-éhez, ám a parti őrség még hátborzongatóbbnak találta a Bel Amica fedélzetét. Mivel nem a régmúltban bukkantak a hajóra, ezért nagyon ijesztőnek hatott a régi tengerjáró, és annak használati tárgyai is. A parti őrség elmondása szerint találtak egy asztalt, ami gondosan meg volt terítve, az ételt is félig megették már.

Harapásnyomokat találtak az élelmiszereken, amik egyértelműen embertől származtak.

Régi ruhákat, zászlókat is találtak a hajó gyomrában, valamint egy fatáblát, ami a Bel Amica nevet viselte. Alapos nyomozás vette kezdetét a Bel Amica megtalálása után, ám a nyomozók legnagyobb megdöbbenésére a hajót sosem jegyezték be sehol.

A Mary Celeste igazi szellemhajó képét mutatta a fedélzetére lépő matrózok számára

Később az a hír járta, hogy egy luxemburgi férfi a tulajdonos, aki valószínűleg adócsalás céljából nem jegyeztette fel sehová a Bel Amicát. Sokan azonban úgy vélik, a parti őrség koholmánya az egész, hogy eltussoljanak egy idegenek által végrehajtott emberrablást.

Jian Seng

Sok illegális tevékenység folyik a nagy vizeken, embercsempészet, orvhalászat, orgazdaság. Mikor találnak egy tengeren hánykolódó, elhagyatott hajót, az rögtön gyanússá válik. Így volt ez a Jian Senggel is, amit Ausztrália partjaihoz sodort a víz. A legénység nélküli, hatalmas hajót alapos vizsgálatoknak vetették alá, mivel a Bel Amicához hasonlóan ez sem volt sehol sem feljegyezve.

Mint utólag kiderült, a hajót embercsempészetre használták, többször is átnevezték és átfestették, hogy a hatóságoknak ne szúrjon szemet. A fedélzeten nagy mennyiségű rizst és más élelmiszert találtak, de más emberi tevékenységre semmi sem utalt. Mivel nem akadt gazdája a hajónak, ezért azt elsüllyesztették. Több teória is született az eset kiszivárgása után, többek közt szintén űrbéli tevékenységhez társítják az esetet, ám jó páran úgy vélik, maga az Úr sújtott le az embercsempészekre, hogy egy szökőárral megbüntesse őket.

Kaz II

2007 április 15-én három férfi útnak indult Ausztrália közelében, hogy felfedezzék a környező szigeteket. Mivel nem válaszoltak a hívásokra, a rokonok pánikolni kezdtek. Joggal. Három nap múlva a hajó a partra sodródott, de a fedélzeten nem találtak senkit. Megkezdett rágcsálnivalókat találtak a jacht asztalán, még a laptop is fel volt nyitva, ami még mindig üzemelt.

kaz-II-szellemhajo

Nagy mennyiségű vizet nem találtak sehol sem, ezért rögtön kizárták, hogy egy nagy hullám sodorta le a férfiakat a hajóról. Az elfogadott magyarázat végül az lett, hogy valószínűleg az egyik hajós a vízbe esett, a másik kettő pedig utána ugrott, hogy segítsenek rajta, ám mind a hárman megfulladtak.

kaz-II-szellemhajo-2

Ugyan holttesteket a mai napig nem találtak, nem tűnik túl meggyőző érvelésnek a családtagok számára a rendőrség elképzelése, mivel profi hajósoknak ismerték a férfiakat, és biztosak benne, ha valamelyikük vízbe esett volna, minimum egy ember a fedélzeten marad, ráadásul mentőmellényekkel segítették volna a mentést. Azt viszont mindenki tudja, hogy a mellényekből egy darab sem hiányzott.

Teóriák

Rengeteg magyarázat született már, vajon mi okozta a legénység eltűnését, így rengeteg pro és kontra érvet találunk a feltételezések kapcsán. A kalóztámadást szinte rögtön kizárta mindenki a legtöbb szellemhajóval kapcsolatban, mivel annak elég egyértelmű nyomai vannak.

Lövés nyomok a hajó oldalán, erőszakos behatolásra utaló jelek, felfeszített ládák, szekrények, felforgatott berendezés, a legrosszabb esetben pedig holttestek és vér is árulkodik a kalózok közbenjárásáról. Viharba is keveredhetnek a hajók, de ez esetben is egyértelmű nyomok magyarázzák az eseteket. Sokan azért nem hisznek egy hatalmas hullám pusztító erejében, mivel

a szellemhajókon általában minden használati tárgy a helyén maradt, például az ételek érintetlenül, vagy megkezdve az asztalokon,

valamint a hajó sem sérült meg, ahogyan egy viharban az elvárható lenne. De akkor mégis mi okozhatta a legénység eltűnését? Az interneten találtak szerint ezek a legnépszerűbb magyarázatok:

Idegen támadás

Szinte majdnem minden megmagyarázhatatlan eltűnés mögött űrbéli barátaink közbenjárását sejtik. Legyen szó eszkimók, orosz egyetemisták vagy tengerészek eltűnéséről, több konspirálónak is elképzelhetetlennek tűnik, hogy nem az idegenek rabolták el a szerencsétleneket.

Feltételezésük szerint ilyenkor vagy egy új bolygót akarnak benépesíteni az elraboltakkal, vagy emberkísérleteket hajtanak végre, hogy tanulmányozzák a testünket,

ezzel pedig olyan információkhoz jussanak, amikkel könnyedén leigázhatják a bolygónkat. Elég meredek elképzelés, mégis nagy népszerűségnek örvend.

Bermuda-háromszög

A térség a mai napig rendkívül titokzatos, ugyanis rengeteg repülőgép, hajó, tengeralattjáró tűnt el nyomtalanul az Atlanti-óceánban, és ha előkerült is, az embereknek nyomát sem találták soha.

Csupán páran tértek vissza a halálos háromszögből, ők pedig arról számoltak be, hogy a műszerek teljesen megbolondultak a térségbe érve, a víz felhajtóereje jelentősen csökkent, az ég pedig sárgás színűvé változott.

Több magyarázatot is gyártottak a háromszög rejtélyének megoldására. Például gyanakodnak nagy mennyiségű metánszivárgásról, amely nehezebbé teszi a légzést, de a Föld mágnesességét is okolják a megzavarodott műszerek miatt. Mivel egyik elképzelés sem ad okot arra, miért tűnne el nyomtalanul a személyzet, ezért sokan úgy gondolják, a világ több pontjához hasonlóan (pl. Hója-erő) itt is dimenziókapu található. Hogy hová vezet, és pontosan hol van, azt senki sem tudja.

Tengeri szörnyek

Ez tűnik a legvalószínűtlenebbnek, mégis páran (főleg kriptozoológusok) úgy gondolják, hogy a mozis krakenhez hasonló lények lapulnak az óceán mélyén, hiszen azt még nem sikerült teljes egészében feltárni. Bár elismerik, hogy valószínűleg lenne nyoma egy tengeri szörny támadásnak, de azzal védekeznek, a mai hajók olyan masszív szerkezettel rendelkeznek, hogy nem lehet olyan könnyen kárt tenni bennük, mint a régi, fa típusúakban.

A szellemhajók mindig is nagy gondot okoztak megtalálóik számára, mivel manapság már szinte lehetetlenség minden nyom nélkül eltűnni. A rejtély mögött ki tudja, mi állhat, de az biztos, hogyha sikerül meglelni a titok nyitják, akkor a világ legnagyobb titkairól sikerülhet lerántani a leplet.

paranormál rejtély rejtélyek szellemhajók


Megtekintések száma: 88948

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet