A világ leghosszabb repedése jelent meg az arizonai sivatagban

2017. január 29., vasárnap




Közel 3 kilométer hosszan repedt meg a föld Arizonában, ezzel a legnagyobb ilyen természeti jelenséggé válva.

Legalább 3 km hosszan repedt szét a föld Arizonában, soha azelőtt nem láttak ilyen hosszú repedést.

A természeti jelenség a maga kategóriájában jelenleg a világ leghosszabbika. A földről nézve is óriásinak tűnik, de a dróntechnológia segítségével készített videók még látványosabbak.

A különleges repedés nem most alakult ki egyik napról a másikra, hanem néhány év alatt vált láthatóvá. Az egész még 2013 környékén keletkezhetett, ekkor figyeltek meg bizonyos üregesedési folyamatokat a területen.

A Tator Hills környékén található vidéken rengeteg volt akkoriban az esőzés, ami kimoshatta, és meglazíthatta a talajszerkezetet.

Ettől kezdve ezek az üregek egyre csak növekedtek, majd, mikor elérték a holtpontot, egyszerűen a felszínre kerültek, méghozzá egy nagy monszun idején.

A monszun végén már látni lehetett az óriási repedést, mely kilométereken át kígyózik az arizonai sivatagban.

Eleinte egy komoly törésvonalnak gondolták, és úgy voltak vele, hogsy nem kizárt, hogy egy esetleges megaföldrengés előjele lehet. Rengetegen ráálltak ezért a jelenségre, és annak vizsgálatára.

A sok elemzés után az eredmények szerint azonban a repedés mögött minden bizonnyal a földréteg süllyedése áll, ami az alatta lévő vízréteg kinyerése miatt következhetett be.

A szervezet két videót is készített az ekkora hosszban szokatlan természeti jelenségről, melyet a szakemberek jelenleg a dróntechnológiát használva vizsgálnak.

tudomány hihetetlen természet


Megtekintések száma: 45594





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet