A világ legkülönlegesebb, és legdrágább kávéi

2015. augusztus 24., hétfő




A világ legkülönlegesebb kávéi egyszerre bizarrak, és nagyon drágák. Az aranyárban mért kávék egy része különleges eljárással készül, mint például a Kopi Luwak, vagy a Black Ivory. Köszöntünk a világ legkülönlegesebb kávét bemutató virtuális túránkon.

A Jacu madár kávéja

A Jacu madár ürülékéből nyert kávé állítólag nagyon finom. Bár nem a világ legdrágább kávéja, íze mégis édes, mogyorós, ánizsos árnyalatokkal. Ha valaki nem hiszi, kóstolja meg. A fizetésnél pedig jól nyúljon a zsebébe, ugyanis a világ legdrágább kávéi között tartják számon.

jaku-madar-kaveja-1

A Jacu madár kávé (Jacu bird coffee) egyébként egy Henrique Sloper nevű kávétermelő nevéhez fűződik. Kezdetben egyáltalán nem örült annak, hogy ez a védett madárfaj a földjén megeszi a kávécseresznyéket.

Majd később rájött, hogy a Jacu madár ürülékéből nyert arabica kávésokkal finomabb és van olyan értékes, mint a Kopi Luwak vagy a Black Ivory kávé.

Azt is elmesélte, hogy a kávécseresznyéket betakarító munkásokat volt a legnehezebb meggyőzni arról, hogy innentől a Jacu madár ürülékéből takarítsák be a kávészemeket.

Az erőfeszítései eredményt hoztak, hiszen 60 kg a Jacu madár kávészemekből 3250$-ba kerül.

Kopi Luwak

A világ legdrágább kávéjaként tartják számon. Az igazi felkapott luxusterméket eddig leginkább a Bakancslista című filmből ismerhette a magyar közönség. A film története szerint a Jack Nicolson által alakított haldokló milliomos listát ír azokról a dolgokról, amiket meg szeretne még tenni halála előtt.

A Kopi Luwakot csak tisztán, mindenféle ízesítés nélkül, ristrettoként vagy espressoként szabad fogyasztani.

Ára a 600 amerikai dollárt, vagyis a százharmincezer forintot is elérheti. Magyarországon csupán néhány helyen lehet hozzájutni, akkor is rendkívül borsos áron. Angolul civet coffee-nak is nevezik. Ezt egy macskafélének, a cibetmacskának köszönhetjük. A kávé Indonéziából származik.

A cibetmacska az érett vörös színű kávécseresznyét eszi meg. Miután megette, szervezete csak a puha héjat emészti meg. A kemény kávébab a székletével együtt távozik.

A Kopi Luwak kávészemek származhatnak robusta vagy arabica kávébabokból is. Ízvilága leginkább a csoki aromájára emlékeztet.

Az igazi Kopi Luwak kávé nemcsak azért olyan drága, mert állati ürülékből szerzik, hanem azért is, mert a cibetmacska többnyire éjszakai állat. Nehéz megtalálni, így ürülékére is körülményesebb rábukkanni.

Black Ivory

A Black Ivory igazi thaiföldi különlegesség. Nem csak a madarak és a macskafélék tudják úgy megemészteni a kávét, hogy a kávébabot érintetlenül hagyják. Egész pontosan azért mégsem hagyják érintetlenül, mert a gyomorban biokémiai reakcióba lép a kávébab és az elefánt gyomorsava.

A kávészemek kiürítése akár 30 órát is igénybe vehet. Ezalatt az idő alatt az elefánt gyomorsava képes lebontani a kávé kesernyés ízéért felelős fehérjét. A Black Ivory kávé így egy harmonikus csokis-diós ízvilágú kávé lesz.

A felhasznált thai arabica típusú kávészemeket 1500 méteres magasságban lévő ültetvényekről takarítják be, az ezután gondosan válogatott termést elefántok kapják meg, majd a „finomításon” átesett kávészemeket kézzel összegyűjtik, ismét válogatják, és a napon megszárítják. Egy kilogramm pörkölt kávéhoz mintegy 10 ezer szemet kell így összegyűjteni, rendszerezni, és kiválogatni. A kész kávé állítólag tejcsokoládés, diós, földes jegyeket hordoz fűszeres és bogyós gyümölcsös árnyalatokkal. A főzés egyébként szintén különleges (és régi) eljárás, amelyet még a XIX. század közepén osztrák szomszédunknál fejlesztettek ki.

Kávékülönlegesség majomrágta szemekből

A ritka kávéfajtát tajvani gazdák állítják elő majmok segítségével. A formosai (más néven: tajvani) makákók sokáig sorscsapást jelentettek a kávéültetvényesek számára a tajvani hegyekben, mivel lelegelik az érett termést és kiköpködik a magvakat. Most viszont a farmerek összegyűjtik a félig megrágott magvakat, amelyekből pörkölés után Tajvan-szerte kávét főznek.

majom-eszi-a-kavet

A majmok a legpirosabb bogyókat választják ki, megeszik és kiköpik a magokat. Nem nyelik le, mivel a magvak emésztési zavart okoznának" - közölte Liao Csing-tung (Liao Ching-tung), aki harminc éve foglalkozik kávétermesztéssel, és nemrégiben vágott neki a megrágott magvak pörkölésének.

"Más termés esetében ez jelentős veszteséget jelentene, de ha a kávébabot eszik meg, legalább megkímélnek a gyümölcs meghámozásának fáradságától" - tette hozzá.

Liao szerint a megrágott magvakból édesebb, vaníliához hasonlító aromájú kávé főzhető. A kávé fontjának (fél kiló) ára 56 dollár körüli.

Az olyan kávérajongók, mint Vang Csih-ming (Wang Chih-ming) számára az ár nem számít. "Szeretem, ha a kávénak kellemes utóíze van, ez tényleg finom" - mondja Vang.

Az indonéziai cibetmacska bélrendszerét megjárt kávészemekből készítik a világ legritkább és drágább kávéját, amelynek kilóját mintegy 1000 dollárért árusítják.

érdekes hihetetlen érdekesség állatvilág különleges kávék


Megtekintések száma: 14010





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet