A világ legnagyobb rovarjainak nyomában

2016. július 8., péntek
Fél méter hosszú botsáska? Lepke, mely nagyobb mint a két tenyerünk összetéve? Gigantikus rovarok körképe. Vigyázat, rovar fóbiások ne olvassanak tovább!

Valaha az őskorban a rovarok még nagyobbak voltak, mint mai modern világunkban. Azonban akadnak olyan rovarfajták, melyek még ma is impozáns, már-már riasztó méretekkel rendelkeznek. Pedig a legtöbb közülük ártatlan. A legtöbb...

Phryganistria chinensis Zhao a fél méter hosszú botsáska

A fajt 2014-ben fedezték fel, jelenleg ő a világ legnagyobb rovarja. Rekord méretekkel rendelkezik. Nyugat-kínában már korábban hallottak pletykákat a helyi gazdáktól egy hatalmas ízeltlábú létezéséről.

fel-meteres-botsaska

A kutatók már évek óta a botsáska nyomában jártak, törekvésüket aztán végre siker koronázta, amikor egy szakmai kirándulás alkalmával észrevették az élőlényt. A botsáska méretei elég ijesztőek: egészen pontosan 62,4 centiméter hosszú, hat centiméterrel nagyobb, mint a korábbi csúcstartó, amely szintén egy botsáska volt.

Óriási, hosszúlábú szöcske

A Malajziában őshonos rovar ha a kezünkre ugrana, pillanatok alatt tele lenne salakanyaggal a nadrágunk. A rovar ugyanis bár színre barátságos, igen impozáns méretekkel rendelkezik, és riasztóan hosszú lábakkal.

oriasi-hosszulabu-szocske-malajziaTermészetesen teljesen ártalmatlanok az emberre. Békés állatok, órási, levelekre hasonlító szárnyukkal és testükkel a levelek között próbálnak elrejtőzni. Kifejezetten félnek tőlünk, ennek ellenére ha először látnánk egy ilyet, valószínűleg mi sem aludnánk nyugodtan az éjszaka.

Óriáscincér

Az egyik legijesztőbb gigantikus rovar a csápok nélkül 15 centiméter hosszú, lárvája 25 centiméter óriási cincér. A Föld legnagyobb bogárfaja votl sokáig,: az eddig fogott legnagyobb egyede 16,7 cm hosszú volt.

oriascincer

Dél-Amerika északi részének sűrű esőerdeiben honos. Lárvája erősen korhadó fatörzsekben évekig fejlődik, a kifejlett bogár azonban csak néhány hétig él.

A legnehezebb és legnagyobb tücsök a világon

A világon legnagyobb tücsökféle nem más, mint egy weta, amely elnevezés körülbelül 70 új-zélandi endemikus fajt takar. Ez egy óriás weta, amely akár 10-20 centiméteresre is megnőhet. A befogott nőstény példány az eddigi legnagyobb regisztrált óriás weta a világon.

weta-roias-rovar

Ez az óriás weta a világ legnagyobb tücske, körülbelül annyit nyom, mint három egér. Az óriás weták teljesen ártalmatlanok, ám mára a kipusztulás szélére kerültek, az Európából Új-Zélandra hozott patkányok ugyanis előszeretettel fogyasztják őket.

Tevepók

Az angolul Camel Spider névre hallgató tevepók az iraki háború kitörése óta vált világhírűvé. A Közel-Keleti szóbeszéd szerint a tevepók hatalmas és vérszomjas ragadozó, mely méregmirigyekkel rendelkezik és képes futásban az embert is lekörözni, ami az étrendjét illeti szívesen fogyaszt emlősöket is.

tevepok

A mítoszt ugyan senkinek sem sikerült még megcáfolni, és a neten több olyan kép is fellelhető, melyek katonák lábából kiharapott sebek láthatóak, amit a rovar okozott, mégis úgy gondolják a kutatók, hogy alapvetően nem agresszív, nem emberre támadó élőlényről beszélünk.

Leginkább éjszaka vadászik, nagy, kemény csáprágói vannak, ez nagyban segít a zsákmányszerzésben, a harapása pedig eléggé erős ahhoz, hogy elbánjon az ide-oda rángatozó áldozatokkal is. A tevepókok emésztőnedveket segítségével oldja fel a zsákmánya húsát, ezáltal könnyebben beszívja a gyomrába.

Atlaszlepke

Ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb. Egyes az Ornithoptera nembe tartozó fajok szárnyának a fesztávolsága ugyan nagyobb, mindenesetre az atlaszlepke a legnagyobb fesztávolságú éjszakai lepke.

atlaszlepke

A nőstények még a hímeknél is nagyobbak és súlyosabbak, szárnyuk fesztávolsága elérheti a 26 centimétert.

Alapvetően nem bántják az embert, sem az ember őket. Néhol a selyemért tenyésztik.  Ez a barna, gyapjúszerű selyem, az úgynevezett fagara, mely tartósabb mint a selyemhernyó selyme.

atlaszlepke rovar tevepók tücsök óriáscincér botsáska


Megtekintések száma: 22078

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet