A világ legrégebbi söre: 18. századi hajóroncsban találták, és hamarosan bárki megkóstolhatja!

2016. november 11., péntek




Valószínűleg az az üveg sör lehet a világ legrégebbi söre, melyet nemrég egy 128. századból származó hajóroncsban találtak meg búvárok. Az üveg 220 éven át hevert a mélybe zárva, majd a kutatóknak palackból lehetőségük nyílt sikeresen életre kelteni az élesztő mikroorganizmusait.

A sör feltehetőleg egy 18. századi sör lehetett, méghozzá egy igazi prémium kategóriás sör. 220 éven át hevert a mélyben, mire nemrég felhozták a búvárok egy odaveszett hajóroncsból.

És ez még nem minden. A sört megpróbálták újra „életre kelteni”.

A sör palackjából kinyert élesztőt használva sikerült az eredeti élesztőgomba törzset életre kelteniük, majd elszaporítaniuk. A 18. századból származó ízvilág így újra átérezhetővé vált.

Állítólag a különleges, 220 éves sör aromája annyira ízletes, hogy hamarosan akár forgalomba is kerülhet ez az alkohol különlegesség.

A Sydney Cove nevű brit kereskedelmi hajó 1797-ben, a tasmán partok közelében került viharba, és ez végzetesnek bizonyult: a Kalkuttából induló hajó soha nem érkezett meg Port Jacksonba, vagyis a mai Sydney-be.

Elsüllyedt rakományával, egyebek mellett a börtöngyarmatra szánt italokkal együtt.

De, hogy pontosan milyen íze is volt annak idején egy frissen bontott 18. századi sörnek? Akik már kóstolták, elmondásuk szerint édeskés, szinte cideresen friss, de nem túl vad ízvilág jellemezte.

A most megtalált, majd „újjáélesztett” sört Preservation Ale-nek nevezték el, ugyanis a Preservation szigettől nem messze találták meg azt a hajóroncsot, mely 220 éve hevert már a hllámsírban.

Mivel a mikroorganizmusokat sikeresen életre keltették, így a sör gyakorlatilag végtelen mennyiségben „lemásolható”.

A piaci rést azonnal meg is találták a sörrel foglalkozó szakemberek, és úgy gondolják, nem kizárt, hogy hamarosan forgalomba is kerülhet akár az egész világon is.

Egy biztos: a marketing zseniális lenne, és mindenki venné, minta cukrot. Hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, milyen is lehetett egy igazi 18. századi sör íze?

A két évszázadot túlélő különleges élesztőgomba, és a sör palackba zárt szelleme gondoskodik róla, hogy et a különleges, időutazó sört az elkövetkező években majd bárki megkóstolhassa.

érdekes hihetetlen érdekesség történelem


Megtekintések száma: 24415





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet