A világegyetem nem létezik a Naprendszer peremén kívül: sokkoló teória látott napvilágot

2024. január 10., szerda
Csak egy látszólagos hologram világ létezik az Oort felhőn kívül?

Elképzelhető, hogy nincs is világegyetem, és egyáltalán nem végtelen a tér. Egy megdöbbentő teória szerint ugyanis az Oort felhőn kívül nincs semmi. Szó szerint semmi.

Arról van szó, hogy a tér és az idő megszűnik létezni, vagy pedig önmagába hajlik. Bármi, amit kijuttatunk a Naprendszerből, az valójában soha nem jut ki, és a növekvő távolság csak egyfajta illúzió a holografikus térmezőben.

Mi is az az Oort-felhő, és mi a szerepe ebben az egészben?

Az Oort-felhő létét még ma sem sikerült egyértelműen bizonyítani, bár nagy valószínűséggel tényleg jelen van, és körbeveszi a Naprendszerünket.

Legelsőként Jan Hendrik Oort holland csillagász feltételezte, hogy létezhet egy felhő, mely nem más, mint egy a Naptól mintegy 50-100 000 csillagászati egységre található üstökös zóna, amelyben milliárdnyi üstökös mag kering.

A Naprendszer keletkezésekor a bolygókká alakuló protoplanetáris korong anyagának maradékából alakultak ki az Oort-felhőt alkotó üstökösmagok, közel 4,6 milliárd évvel ezelőtt.

Eredetileg a felhő részei, objektumai ugyanazon okból, és ugyanazon folyamat által alakulhattak ki, mint a bolygók, és holdak. Feltehetően a Naprendszer belső részén, azonban idővel egyre kijjebb tolódtak.

Egyes elméleti fizikusok és csillagászok azt állítják, hogy elképzelhető, hogy amennyiben elfogadjuk a tézist, miszerint szimulált világegyetemben élünk, akkor talán már a Naprendszeren kívüli térrész sem létezik.

Ez annyit tesz, hogy az a tér, ami az Oort-felhőn kívül van, már nem bejárható, és az egész kicsiny kis világunk egy buborékba van zárva, amit egy holografikus térmező veszi körül.

Ez megmagyarázná, hogy annak idején néhány évvel ezelőtt a Naprendszer határát közelítő Voyager szondák miért tapasztaltak furcsa áramlásokat, anomáliákat.

Alapvetően az Oort-felhőn kívülre nem lehet eljutni, a fizikai törvényei ennek a holografikus térmezőnek nem engedik. A Voyager szondák eszerint soha nem fogják elhagyni a Naprendszert, csak a pereméig juthatnak.

Hogy mi történik, ha valami eléri az ismert világ határát?

Az elmélet szerint több dolog is történhet: az egyik az, hogy a térmező önmagába fordul, és a „másik oldalon” jelenik meg majd a Voyager, így egy távoli jövőben újra találkozhatunk vele, láthatjuk a Földről.

Az elmélet hívei szerint, ha ez megtörténik, az ékes bizonyítéka lesz annak, hogy a valóságunk egy zárt rendszerű szimulált valóság.

A másik lehetőség, hogy egyszerűen megszűnik az adott tárgy létezni, és kiesik a térből és időből. Ez esetben soha többé nem fogjuk tudni felvenni a kapcsolatot a legmesszebb járó Voyager szondával.

Noha a tézis - egyelőre – szigorúan elméleti jellegű, több csillagász és fizikus is lehetségesnek tartja.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat


Megtekintések száma: 483955

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet