A víz nem alapjog, és fizetnünk kellene érte!

2017. május 6., szombat




Megdöbbentő - és egyben felháborító - interjú arról, hogy mit gondol a népszerű, egész világot behálózó cég feje.

Létezik egy cég, melynek nem mondjuk ki a nevét, mert nem szeretnénk leírni a nevét, de nagyon valószínű, hogy mindenki tudja, melyikre gondolunk.

Legtöbben a kakaóporukról ismerjük, vagy a különféle világszerte kapható édességeikről, csokijaikról.

Ők gyártják a barna nyúllal reklámozott, citromsárga zacskóban és dobozban kapható kakaóport is.

Nem kevésbé fontos, hogy ez a cég a világ vezető ásványvíz eladója. Hatalmas profitot termel, miközben a természetet egyre inkább kiszipolyozza, de erről majd egy másik cikkben értekezünk.

Évekkel ezelőtt rendkívül komoly botrány pattant ki a cég körül, mert annak legfőbb vezetője megbotránkoztató kijelentést tett.

Ez a botrány még 2013-ban pattant ki, akkoriban egy 2005-ös interjú verte ki a biztosítékot, amiben a cég korábbi vezérigazgatója, Peter Brabeck mondta a következőeket:

" vízzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy privatizálnunk kell-e a szokásos vízközellátást. (…) Az egyik vélemény szerint, ami szerintem szélsőséges, és amit a civilek képviselnek, a víz közös jog. Vagyis, mint emberi lény, jogod van a vízhez. Ez szélsőséges megoldás. A másik nézőpont szerint a víznek, mint minden más élelmiszernek, piaci értéket kell adnunk."

Az interjút a cikk alján meg is tekinthetitek magyar szinkronnal. Elképesztő, és pofátlan, ráadásul igazi embertelenségről, teljes mértékű kapitalizmusról vall.

Mikor kirobban t a botrány, a cég fejez nem győzött magyarázkodni az ügy kapcsán. Ennek ellenére aligha lehet eltakargatni a világ elől a vállalat ilyen irányú törekvéseit.

"Ha Napban lennének érdekeltek, annak is megfizettetnék az árát, hogy egyáltalán süt." - jelentette ki egy felháborodott vállalati szakember annak idején a hír és az interjú kapcsán.

A világcég 50 millió gallon (189.271.000 liter) vizet szipolyoz ki Sacramento víztartó rétegeiből két ásványvízmárkájának termeléséhez. Sokak szerint egyáltalán nem törődnek a környezettel, és ez a cég hozzáállásán meg is látszik.

Mi csak remélni tudjuk, hogy a vállalatnak soha nem válnak valóra az ilyen irányú törekvései, mert egy olyan jogot vennének el az emberektől, ami precedenst teremthet más dolgok - akár az emberi lélek vagy az oxigén - áruba bocsátásának.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség eltitkolt tények


Megtekintések száma: 58745





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet