A vízi élővilág belefullad a mikroműanyag részecskékbe, amit mi juttatunk a világtengerekbe?

2018. január 13., szombat




Nagyon nagy a baj. A világtengerek élőlényei szó szerint szenvednek. Magasabb a mikroműanyag-koncentráció a tengervizek üledékeiben, mint a víz felszínén, felhalmozódásuk a tengeri üledékben jelentősen nőtt a 21. században világszert. 

A vízi élővilág belefullad a szennybe, amit az emberiség termel.

Egy Japán kutatás borzalmas képet fest a tengeri élővilág amúgy sem túl fényes helyzetéről. Neme lég, hogy a Csendes óceánban élő élővilág megtizedelődött, és lényegében szinte kiürült az Óceán, de a víz kezd elsavasodni a benne található szennyezőanyagok miatt.

Arról nem beszélve, hogy a szennyezések, és a Fukushimai katasztrófa hatásaként a vízben élő halak, rákok, cápák különféle daganatos megbetegedésekkel küzdenek.

A tengeri üledék azon helyek egyike, ahol a mikroműanyagok - öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyag részecskék - felhalmozódnak.

Azonnali beavatkozásra van szükség a helyzet kezelése érdekében, csökkenteni kell a műanyagok használatát

- hangsúlyozta Takada Hidesige, a Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem professzora, aki csoportjával a Japánt, Délkelet-Ázsiát és Dél-Afrikát övező tengervizek és a tokiói édesvizek üledékét vizsgálta.

Rengeteg helyen a part menti üledékben 2,5-5 centiméter mélyen, mint 20-25 centiméter mélységben.

Érzékeltetésképpen, hogy mekkora a baj: 2000 táján lerakódott iszapban 10 grammonként 80 mikroműanyag-részecskét mértek, miközben az 1950-es években lerakódottban 10 grammonként 10 részecskét, az 1900 előtt lerakódott iszapban pedig egyáltalán nem találtak műanyagra utaló jelet.

Nagyon veszélyes a környezetre ez a rengeteg apró műanyagrészecske. Egyrészt az élővilág nem tudja beépíteni - érthető okokból- a táplálékláncba, és felhalmozódik, káros anyagokat oldva a vízbe, így lassan elsavasítva azt.

Másrészt stabil kémiai szerkezetük miatt rendkívül ellenállóak, a mikroorganizmusok képtelenek őket lebontani.

A halak, kagylók, tengeri madarak véletlenszerűen elfogyasztják a mikroműanyagokat, amelyek ezáltal pusztítják a tengeri élővilágot.

Egyes élőlények szinte fulladoznak a rengeteg szeméttől, amit az emberiség a tengerekbe juttat. A helyzet nagyon súlyos, és nagyon jól mutatja, hogy az emberi faj mennyire nem érez felelősséget a kialakult helyzet miatt.

A mikroműanyagok gyakran a tengervíz felszínén lebegnek, de felhalmozódhatnak az iszapban, mikroorganizmusokhoz tapadva. 

A Tokiói-öböl üledékéből vett mintákban a mikroműanyag-részecskék sűrűsége jóval nagyobb volt, mint az öböl vízében lévő mikroműanyagoké - írták a japán szakemberek tanulmányukban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés


Megtekintések száma: 106974





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet