A vörösen pompázó Nátron-tó

2017. január 19., csütörtök




A világ egyik legfurcsább tava állandó vérvörös színárnyalatot ad neki, melynek okát a tudomány sokáig nem tudta megfejteni.

A Nátron-tó sós tó Tanzánia északi részében, a kenyai határhoz közel, a Nagy-hasadékvölgyben található. Semmi különleges nem lenne a tóban, ha nem kapott volna egy elképesztően mély, és egyben riasztó vöröses árnyalatot.

A sekély tó sok helyen még három méter mély sincs, és nagyon gyors ütemben párolog. Sok tudós szerint éppen ez az oka, hogy ennyire sekély.

Legendás, ősi szóbeszédek szóltak arról, hogy a tó és a környéke el van átkozva. ezeknek a helyi mendemondáknak a tó vizének vörössége volt az oka.

Egy időben azt mesélték róla, hogy komplett hadosztályok vesztek oda, akik tóban leltek halálukra, és az ő vérük színezi meg a vizet.

Létezett egy olyan helyiek által mesélt történet is, mely szerint az ördög maga rendezett itt egy hatalmas mészárlást még az ősi időkben, vagy, hogy a tó azért ilyen színű, mert Krisztus vére belecseppent az égi birodalomból.

Aztán a történelmi idők során, ahogyan a tudomány egyre inkább eluralta az alaptalan mendemondák világát, egyre inkább foglalkoztatta a tudósokat is, hogy miért ilyen színű a tó.

Rájöttek, hogy a színnek köze van a gyors párolgáshoz és annak következményéhez is.

Rengeteg mikroorganizmus él itt, melyek só kedvelők, ezek közül a cianobaktériumok fotoszintézis útján állítják elő élelmüket, mint a növények.

A Nátron-tó nyílt vizeinek vörös, sekélyebb részeinek narancs árnyalatú színeit a cianobaktériumok adják, amelyek a Nátron-tavon tömegesen megjelenő flamingók fő táplálékát alkotják.

A Nátron-tó egyben a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10.5 értékeket is.

A tó sóegyensúlyát a környezetében végzett erdőkivágások, egy itt tervezett vízierőmű, illetve egy nátrium-karbonátot mosóporrá alakító nagyüzem fenyegeti.

Ma egyelőre még megvan, és remek látványosságként „működik”. bámulatos, és egyben nyugtalanító, ahogy a vörösbe borult tó felszínét végigpásztázza a tekintet. A tavon csónakázva valóban úgy érezhetjük, mintha a pokol egy vérrel teli bugyrában járnánk.

hihetetlen hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 40038





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet