A Voyager-2által küldött dekódolatlan üzenetek rejtélye

2016. október 29., szombat
Néhány évvel ezelőtt a Voyager-2, az a szonda, mely egyike a mélyűrben legmesszebbre jutott szondapárosnak, különös, megfejthetetlen üzeneteket küldött vissza a Földre. 

Az ügy újra felmelegedett annak kapcsán, hogy az űrszonda rendszerét 3 hétre rá újraindították, és nyilvánossá tették a végső jelentést az esetről. Idegen faj üzenete volt, vagy egyszerű űrzaj? Mi az igazság?

A majdnem 40 éve az űrben keringő egység még mindig működőképes. A Voyager-2 a második legmesszebb került Földön épített emberi szerkezet, mely kijutott elődjével, a Voyager-1-el együtt a Naprendszerből.

A Voyager-1 egyébként még 2013 környékén végleg kilépett a sötét és hideg csillagközi térbe, nem sokkal követte a Voyager-2 is, amivel viszont valami különös dolog történt.

A Voyager-2 üzenetének rejtélye

A szonda ugaynis olyan jeleket küldött haza a Földre, melyet a NASA űrközpontja a mai napig nem tudott megfejteni.A pasadenai Jet Propulsion Laboratory irányítóközpontban még 2010. áprilisának legvégén észlelték először, hogy a szokásos adatfolyam megváltozott, és értelmezhetetlen jeleket küld haza a szonda 13 milliárd kilométeres távolságból, a Plútó pályáján túlról.

Természetesen azonnal felröppent a hír, hogy talán idegenek által sugárzott jelek lehetnek, és hogy a szondát gyakorlatilag eltérítette egy másik idegen faj, akik így próbáltak üzenni nekünk.

A NASA szakértői szerint azonban csak szoftverhiba történt a szonda kommunikációs rendszerében: egy vagy több bit hibásan 0-ról 1-re fordult az adatfolyam kódolása közben, így a hazaküldött üzenet értelmezhetetlenné vált.

Sokáig tartotta ez a magyarázat, míg később felmerült egy újabb lehetőség is: talán meghackelték a szondát. Ez teljes képtelenségnek tűnt első hallásra, de egyesek komolyabban foglalkozni kezdtek az üggyel.

Később azonban ahogyan sejtették, kiderült, hogy ekkora távolságból nagyon nehéz lett volna bárkinek is meghackelni, bár elméletben nem volt egy lehetetlen tényező.

A NASA mélyen hallgatott

A NASA ezen kívül semmit nem mondott, mélyen hallgatott, és közölte, hogy a szondát hibajavító alvó módba kapcsolták, míg el nem küldik neki a szükséges telepítő csomagokat.

A kommunikáció elég nehézkes volt a szondával a nagy távolság miatt, hiszen a rádiójeleknek 13 órába telik megtenni a Föld és a Voyager-2 közti távolságot. A szonda navigációs és önfenntartó rendszereit irányító programokat nem érintette a hiba.

A szondán található egy aranyozott adathordozó lemez is, arra az esetre, ha intelligens földönkívüli létformákkal találkozna: ezen fotók és hangfelvételek találhatók a Földről, többek között az idegenek üdvözlése 55 nyelven, köztük magyarul is.

Egyre mélyül a rejtély

A végső jelentésből az derült ki, hogy a szoftverhibát valamilyen külső erő is előidézhette. Tekintettel arra, hogy a szonda nagyon messze volt már a Földtől, szinte kizárt, hogy innen érkezett az a külső erő, ami meghackelte a rendszert.

Ez pedig egyértelműen utalhat arra, hogy valaki odakinn, a mélyűrben mászott bele a rendszerbe. Sokan ezért tartják úgy, hogy a Voyager-2 gyakorlatilag egy idegenek által sugárzott, általunk nem megfejtett üzenetet közvetíttet, mely nem egy szoftverhiba eredménye.

Ha valóban bebizonyosodna, hogy egy idegen civilizáció által küldött jellel van dolgunk, az alapjaiban változtatná meg az emberiség világnézetét.

Nagyon érdekes az is, hogy a NASA nem hajlandó számba venni ezt a lehetőséget, mintha valamit szándékosan el akarna titkolni.

Egyes feltételezések szerint az amerikai űrügynökség már rég megfejtette az üzenet tartalmát, ami valószínűleg olyan információkat tartalmazott, ami miatt jobbnak látták, ha titkosítják az egészet.

Talán soha nem derül ki majd, hogy pontosan milyen üzenetet küldött a Voyager-2, de ha igen, akkor valószínűleg már jelentéktelen is lesz az egész.

ufó ufók idegen nasa idegenek összeesküvés űrkutatás eltitkolt tények


Megtekintések száma: 35193

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet