A Voynich kézirat évszázados rejtélye

2016. október 5., szerda




Vajon ki, és miért készíthette a még ma is megfejtetlen Voynich kéziratot? Egy elveszett civilizáció nyelvrendszere? Az örök élet elixírjének receptje? A legenda nyomában!

Aki egy kicsit is otthon van a megfejtetlen történelmi dokumentumok témájában, az már bizonyára hallott a hírhedt Voynich kéziratról.

Ez a kézirat arról híres, hogy mind a mai napig senkinek sem sikerült megfejtenie.

Nem egy történész, régész, de még kódfejtők is próbáltak rájönni a kézirat titkára, ám az nem adta könnyen magát. 

Sokan abban sem biztosak, hogy egyáltalán bármit is jelent a benne leírt kód, míg mások úgy vélik, hogy az emberiség történelmével kapcsolatos legértékesebb információkat rejti, ezért nem lehet megfejteni.

A Voynich kézirat kalandos történelme

A kézirat története rendkívül kalandos, és sok a homályos pont, így nehéz visszakövetni eredetét. Főleg azért, mert a korai időszakáról, azaz a keletkezése utáni időszakról alig tudni valamit.

Mivel a szöveg nem utal sehogy sem a keletkezésének a helyére sem a pontos idejére, vagy a mű készítőjére, így a képekből lehet csak következtetni egyes dolgokra.

Elsősorban a rajzokon szereplő személyek ruházata és hajviselete alapján vonhatunk le következtetéseket, másodsorban a két a kéziratban ábrázolt kastély alapján.

Vonásaik európai stílusa sejteti a hozzáértők számára, hogy a könyv keletkezése 1420 és 1520 közé tehető. Ezeket a számokat támasztja alá a kézirat többi tulajdonsága.

Egy 1639-es levélben már megemlítik a kéziratot, ez a jelenleg ismert legrégebbi írásos emlék, melyben utalnak a Voynich kéziratra.

Ismeretlen kézirat, rejtélyes tartalommal

A Voynich kézirat jelenleg a legrejtélyesebb, legtitokzatosabb dokumentum a világon. Tele van ismeretlen írásjelekkel, mely egy olyan nyelvet alkot, aminek sem eredetét nem sikerült megfejteni, sem pedig annak jelentését.

1912-ben került egy bizonyos Wilfrid Michael Voynich régiségkereskedőhöz, ekkor figyeltek fel rá először.

A könyv tele van furcsa ábrákkal is a szövegek mellett, melyek jelentésére szintén többféle értelmezés született.

A dokumentum maga egyébként a 15. század elején keletkezhetett, ezt egy 2009-ben megejtett radiokarbonos vizsgálat erősítette meg, majd a dátumot 1420-körülre pontosították.

Elveszett nyelv

A rajzok alapján ez a mű a korabeli tudományok és filozófiák szubjektív összefüggéseinek leképeződésének, illetve más sajátságos tudománytalan elméletek megörökítésének is tűnhet. De a látszat csal.

Igazából senki sem tudja, hogy mit jelent. Különösen érdekes a dokumentum nyelvezete. A nyelv ugyanis nem hasonlít egyetlen ma létező nyelvre sem.

Ha valóban valódi a nyelv, az is felmerülhet, hogy egy eddig ismeretlen, még nem felfedezett civilizáció nyelvét használja.

A Vonyich kéziratot még csak részben sem sikerült dekódolni, ami többször felvetette annak is a lehetőségét, hogy talán az egésznek semmi értelme sincs, és csak egy hamisítvány.

Azonban sokkal több jel utal a dokumentum valódiságára, mint arra, hogy csak egy ügyes régészeti relikvia lenne. De akkor vajon mi lehet a Voynich kézirat titkos üzenete?

A Voynich kód

A Voynich kód jelentésére több teória is létezik, de egyik sem bizonyítható be teljes mértékben. Egyesek szerint egyfajta gyógynövény határozó lehet, erre utalhatnak bizonyos ábrák is. Azonban többen megjegyezték azt, hogy ezek az illusztrációk inkább tűnnek futurisztikusnak, mint korabeli ábrázolásoknak.

Felmerült ezért az is, hogy esetleg az örök élet elixírjének a receptjét, pontos elkészítését írja le a kézirat.

A rengeteg gyógynövény, és az embereket ábrázoló rajzok erre utalhatnak. Vannak olyan rajzok benne, melyek kifejezetten úgy tűnnek, mintha a nők megfiatalodására utalnának.

Mások szerint a Szent Grálra utalhat a dokumentum, és azért van annyi gyógynövény ábrázolás benne, mert egy speciális italt ír le benne, melyet a Szent Grálból kell elfogyasztani, hogy elnyerjük az örök életet.

Leonardo da Vinci fiatalkori műveként is sokan hivatkoznak rá. Az tény, hogy a rejtély, és az elrejtett kódok, és szokatlan, több jelentésű ábrázolások hamisítatlan da Vinci stílust idéznek.

Azonban Leonardo 1452-ben született, ekkor pedig már a kézirat nagy valószínűséggel létezett, így sokan kizárják ezt a lehetőséget.

Sergio Toressella, a régi növényhatározók kitűnő ismerője szerint a Voynich-kéziratnak nem sok köze lehet az alkímiához, inkább tűnik egy alkimista herbáriumnak, egy sarlatán saját kútfőből kitalált növényeivel, melyek ügyfelei meggyőzésére, megtévesztésére szolgáltak.

Ugyanis több olyan növény van a kéziratban, mely nem azonosítható, mintha ismeretlen növényfajokat ábrázolna.

Hogy meddig marad még megfejtetlen a Voynich kód, azt nem tudni, de nagyon valószínű, hogy soha nem fogják tudni kobogozni a rejtélyt. Hacsak nem találnak majd újabb dokumentumokat, melyek ugyanezen az ismeretlen nyelven íródtak…

rejtély rejtélyek titkos kódok


Megtekintések száma: 102917





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet