A WHO is megszólalt a magyar járványhelyze kapcsán, nem akármit állítanak

2020. március 20., péntek
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni 

– írja Ledia Lazeri, a szervezet magyarországi irodavezetőjének péntek reggeli nyilatkozata alapján az MTI. 

Lazeri szerint tesztelni csak azoknál érdemes, akik tüneteket mutatnak, vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel.

EZ EGÉSZEN SZEMBEMEGY A WHO FŐIGAZGATÓJÁNAK AJÁNLÁSÁVAL. TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS SZERINT AZ ÉRINTETT ORSZÁGOKBAN TESZTELNI KELL, HISZ DÉL-KORA ÍGY LASSÍTOTTA LE A VÍRUS TERJEDÉSÉT.

Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Szerinte pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből.

A SZERVEZET KORÁBBI NYILATKOZATA SZERINT SZÁMOS OKBÓL NEM TESZTELNEK ELEGET AZ ORSZÁGOK, EZEK KÖZÖTT LEHETNEK PÉNZÜGYI MEGFONTOLÁSOK IS, 

VAGY AZ, HOGY NINCS MEGFELELŐ KAPACITÁS A TÖMEGES TESZTEK ELVÉGZÉSÉRE. ESETLEG FÉLNEK, HOGY AKKOR KIDERÜLNE, MILYEN SOK FERTŐZÖTT IS VAN VALÓJÁBAN.

-írja az Index.

WHO napi kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és kölcsönösen megosztják egymással az információkat, a WHO gyakorlati ajánlásait és a magyar kormány által tett intézkedéseket.

Ledia Lazeri mérföldkőnek nevezte, hogy Kínából az elmúlt 24 órában nem jeleztek új megbetegedést, ez ugyanis azt mutatja, hogy ismerni a járvány megfékezésének útját.

Jelenleg a járvány epicentruma Európa, de a vírus terjedésében különbségek vannak az országok között. Lazeri elmondta: arra kell számítani, hogy a számok tovább nőnek majd, azt viszont nem tudni, mekkora ütemben.

Szerinte az Európa-szerte látható intézkedések képesek lesznek megfékezni a járványt, és lehetővé teszik, hogy a járvány alacsonyabb esetszámmal érje el a csúcspontját.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Index


Megtekintések száma: 38640

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet