A WHO vészjósló feltételezése: reméljük nem lesz igazuk

2020. április 28., kedd
Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy nem fertőződhetnek meg újra a Covid-19-betegségből felgyógyult betegek, akiknek vérében antitestek képződtek 

– írja az MTI.

Az ENSZ szakosított ügynöksége tudományos közleményében eltanácsolta a kormányokat attól, hogy úgynevezett immunitás útleveleket, kockázatmentességről szóló igazolványokat adjanak ki a már felgyógyultaknak.

Ez a gyakorlat inkább a járvány terjedésének a kockázatát növelheti, mivel a felgyógyultak figyelmen kívül hagyhatják a koronavírust illetően általános elővigyázatosságra vonatkozó felhívásokat – magyarázták.

“Egyes kormányok felvetették, hogy a Covid-19-betegséggel szembeni antitestek léte alapul szolgálhat egy immunitási útlevélhez vagy kockázatmentességi igazoláshoz, amely lehetővé tenné, hogy ezek az emberek utazhassanak vagy visszatérjenek a munkába, feltételezvén, hogy védettek az újrafertőződés ellen. 

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy másodszor nem fertőződhetnek meg a Covid-19-betegségből felépültek, akiknek vérében antitest képződik” – írták közleményükben.

Chile a múlt héten jelentette be ilyen „egészséges útlevelek” kiadását a betegségből gyógyultaknak, mondván, ha a tesztek kimutatták az antitestek létét, azonnal visszaállhatnak a munkába.

A legtöbb tanulmány kimutatta ugyan, hogy a fertőzésből felépülteknek antitestek vannak a vérükben. 

Ám számos esetben nagyon alacsony az antitestek szintje, ami azt jelzi, hogy a sejtes immunitás létfontosságú lehet a felépüléshez” 

– figyelmeztetett a WHO.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 22857

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet