A WikiLeaks “halott ember kapcsolója”? – Assange letartóztatása miatt jelentősebb kiszivárogtatásra kerülhet sor

2019. április 17., szerda
Most minden borulhat? Egyesek szerint országok közötti háborút okozó titkok tudója lehet.

A WikiLeaks társalapítója, Julian Assange letartóztatása újra felszította a spekulációkat az úgynevezett “biztosítékról,”

– a weboldal által feltöltött nagy, titkosított fájlokról.

Még mindig nem ismert, hogy mik ezek és mikor válnak elérhetővé. – írja az ÚjVilágtudat.

Assange hétéves száműzetése csütörtökön ért véget, amikor a londoni rendőrség kiráncigálta őt az Ecuadori Nagykövetségről.

Miközben a sorsa bizonytalan, még több bizonytalanság veszi körül a WikiLeaks “biztosíték” fájljait, amelyek közül néhány egyesek szerint a weboldal “halott ember kapcsolója” opciójaként szolgál:

Egy hatalmas titkosított adatforrás, amelynek titkosítási kulcsait abban az esetben hozzák nyilvánosságra, ha Assange-t letartóztatják vagy megölik, vagy ha a WikilLeaks oldala eltávolításra kerül.

Most, hogy Assange őrizetbe került, a spekuláció újabb lendületet kapott, hogy a kulcsok hamarosan nyilvánosak lesznek, de eddig nem történt semmi.

Az első ilyen típusú fájl 2010 júliusában jelent meg az Afgán Háborús Napló oldalon.

A titkosított fájl meglepően nagy – nagyobb, mint a napló összes korábbi bejegyzése együttvéve.

“Ha bármi történik Assange-al vagy a honlappal, akkor a kulcsok nyilvánosságra kerülnek a fájlok feloldásához. Nem lenne mód arra, hogy megállítsuk az információ tűzvészszerű terjedését, mert sokan már rendelkezni fognak a másolattal,”

– mondta Declan McCullagh, a CBS tudósítója.

2010 óta a WikiLeaks egy egész sor hasonló “biztosíték” fájlt jelentett be, de egyikre sem volt eddig szükség. 2010-ben spekuláció látott napvilágot, hogy az egyik fájl feloldásra került, de a WikiLeaks szerint a pletykák nem voltak igazak.

A fájlok nagy mérete azonban arra ösztönzi a spekulálókat, hogy talán több terhelő információ található bennük, vagy esetleg csak felesleges adatokat adtak hozzá, hogy megnöveljék a méretét.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat

érdekes összeesküvés politika


Megtekintések száma: 33797

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet