A Yellowstone és a "Tűzgyűrű" gyorsabban ébredezik, mint gondolták: hamarosan lángokba borulhat a fél világ?

2017. október 14., szombat




Interkontinentális földrengések, cunamik, és fullasztó porfelhő söpörhet végig mindenhol, ha beindul ez az eseményláncolat. A geológusok megkongatták a vészharangot.

A geológusok már tudnak valamit. Általában évente mindössze egyetlen 8.0-as vagy annál nagyobb erősségű földrengés történik a világban.

Azonban idén már több olyan földrengés volt, ami nagyon megközelítette ezt az értéket. Ráadásul egyre több rengést lehetett észlelni az elmúlt 1 évben a Yellowstone szupervulkán alatt.

Az USA Nyugati partvidékétől egészen Európán át Afrika Nyugati partjáig húzódik egy olyan kőzetlemez vonulat, mely évről-évre egyre aktívabb.

A Tűzgyűrű az angol Ring of Fire tükörfordítása, népszerű neve annak a Csendes-óceán partjain végig futó széles, sávszerű földrajzi régiónak, amely mentén különösen sok, működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és kiemelten sok, különböző fészekmélységű földrengés pattan ki.

A körülbelül 40 000 kilométer hosszúságú patkó alakú övezetet mélytengeri árkok és vulkánok sora alkotja, valamint a kéregmozgások okozta egyéb jelenségek (földrengések, gyakori cunamik) jellemzik.

A tűzgyűrűben 452 aktív vulkán található, de itt helyezkedik el a Föld összes aktív és szunnyadó vulkánjának 75%-a, a szeizmikus aktivitás is itt a legnagyobb, a Föld összes földrengésének körülbelül 90%-a a Tűzgyűrű környezetében történik.

A friss kutatások és mérések szerint a Tűzgyűrű egyre inkább ébredezik, és egy óriási, az egész bolygóra hatással lévő kataklizma van kibontakozóban.

2001-ben 137, 2010-ben pedig 205 6.0-os vagy annál nagyobb erősségű földrengés volt a világon. A táblázatok és grafikonok alapján egyértelműen növekedő tendencia rajzolódik ki az elmúlt tíz évre vonatkozóan, éppen ezért fontos figyelnünk az elmúlt napok szeizmikus eseményeire is.

A Yellowstone szupervulkán már önmagában képes lenne világkataklizmát okozni, azonban úgy tűnik, a szupervulkán is egy szerves rendszer része. Kapcsolatban van és kihatással van rá a Tűzgyűrű is.

1980-ban a szövetségi kormány által készíttetett jelentés szerint egy nagy földrengés 30 éven belüli bekövetkezésének valószínűsége messze meghaladja az 50%-ot.

Sok szakember szerint tehát elkerülhetetlen lesz egy világméretű földrengés, mely az egész bolygón végig söpörve átrendezheti majd a Föld arculatát, és a kontinensek belső részét, valamint több száz(!) méter magas szökőárat fog generálni, ami elmossa majd az összes partmenti régiót.

A Tűzgyűrű mentén található még az immár 300 éve szunnyadó, de az utóbbi években ébredezni látszó japán Fuji vulkán is. A vulkán körül új kráterek jelentek meg, amelyek gázokat bocsátanak ki.

A visszaszámlálás megindult. Az egyre aktívabb Tűzgyűrű látták a geológusok egy része megkongatta a vészharangot, és egy hatalmas katasztrófára figyelmeztetnek, amire az emberiségnek időben fel kell készülnie.

Nemzetközi, akár kontinenseken átívelő evakuációs tervekkel kell rendelkeznünk, és katasztrófa-biztos óvóhelyekkel, hogy át tudjuk vészelni majd a bajt, ha bekövetkezik.

A pusztítás ugyanis olyan mértékű lesz, mint a dinoszauruszokat kiirtó aszteroida esetén...

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány világvége kataklizma yellowstone szupervulkán földrengések


Megtekintések száma: 102945





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet