A Yosemite Nemzeti Park látványos tűzesése

2017. január 7., szombat




Lélegzetelállító jelenség, ami nem egy vulkánból felszabaduló lávafolyam hanem egy szezonálisín bekövetkező vízesés.

A Yosemite Nemzeti Park világszinten is az egyik legszebb, leglátványosabb nemzeti park. A Yosemite – indián eredetű szó, és grizzlyt jelent – geológiai érdekességek százait rejti.

A szóban forgó park területének nagy része gránitból áll, alig 5%- alatti a vulkanikus kőzet jelenléte.

Az El Capitan szomszédságában a Yosemite-vízesés 739 m-ről zúdul alá, s ezzel a huszadik legmagasabb vízesés a világon.

Bár alig van itt vulkanikus kőzet, mégis található a világ egyik legszebb, egyben legkülönlegesebb tűzesése.

A Firefall néven is ismert jelenség csak szezonálisan működik, február végén egy darabig. Ilyenkor a szikla keleti oldalán megjelennek a nap sugarai, melyek vöröses-narancssárgásra festik a mélybe zuhanó vízfolyamot.

Ettől a jelenség valóban olyan hatást kelt, mintha tűzből, vagy valamiféle lávából állna ez a folyam. Ezért nem véletlen, hogy a szóban forgó időszakban sokan látogatja meg a nemzeti parkot, hogy tanúi legyenek ennek az igazán különleges látványnak.

Annál is inkább, mert a jelenség mindösszesen néhány napig látható, aztán megint egy évet kell várni arra, hogy újra felbukkanjon, és megfelelő körülmények legyenek a tűzeséshez.

A tűzesés egész Kaliforniában ismert, és az egyik leghíresebb látványosság. 620 méteres maga a tűzesés, és mikor 17:30-kor kezd lemenni a nap, akkor figyelhető meg egy nagyon rövid időre.

Ilyenkor az árnyékok megnyúlnak, és a fénysugarak a vízfolyam teteje körül összpontosulnak. A sziklafal tetején ekkor csodálatos átalakulás zajlik, majd ezt követően jön létre a különös megvilágítás.

A tűzesésről már rengeteg nagyon látványos fotót készítettek. Nemrégiben egy Galen Rowell nevű amatőr fotós próbálkozott meg azzal, hogy megörökítse ezt a ritka jelenséget.

A fotókon valóban olyan, mintha forrongó, vörösen izzó lávafolyam hasítana mélyedést a sziklába. Az ember szinte érzi a melegét, mikor ott van.

Azóta rendszeresen keresik fel a helyet turisták és fotósok is, hogy az egyedülálló látványban részesüljenek. A Yosemite völgyben van egy piknik park, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a kora tavaszi tűzesésre. A Yosemite Nemzeti Park egész területe a Világörökség része.

Az ilyen, és ehhez hasonló természeti csodákért érdemes a világot járni. A Föld rengeteg meglepetést tartogat azok számára, akik hajlandóak beutazni az egész bolygót, hogy csodálatos dolgokat láthassanak.

hihetetlen hihetetlen helyek


Megtekintések száma: 21056





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet